Какво ще става с европейците на Острова тепърва ще се решава в преговорите за Brexit

1404
Какво ще става с европейците на Острова тепърва ще се решава в преговорите за Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

Бъдещият статут на пребиваващите във Великобритания граждани на ЕС ще трябва да се договори като част от преговорите по Brexit-а и ще се реши от следващия министър-председател.

Това каза говорителка на британския премиер Дейвид Камерън, цитирана от Ройтерс.

Тя заяви, че британското правителство е предприело мерки да успокои гражданите на ЕС в страната, че няма да настъпят незабавни промени за тях след решението на референдума от миналия месец Великобритания да напусне ЕС.

"Очевидно ще встъпим в преговорен процес с партньорите ни от ЕС по напускането на Европейския съюз. Има редица сложни въпроси, които ще трябва да се договорят, включително този. Решението ще е на следващия премиер и ще е част от дискусиите как Великобритания да напусне ЕС и какви отношения ще имаме с тях в бъдеще", каза говорителката на Камерън.

Найджъл Фарадж подаде оставка като лидер на ЮКИП

Лидерът на ЮКИП Найджъл Фарадж подава оставка от поста начело на британската крайнодясна партия, съобщава Independent. Това се случва ...

Преговорите по британското напускане на ЕС трябва да са възможно най-кратки, за да се избегне дълъг период на несигурност, каза кандидатката за следващ премиер Андреа Лийдсъм, предаде бтв.

Лийдсъм е с втори най-добър шанс да оглави Консервативната партия и правителството. Тя бе сред водещите фигури в лагера на напускането на ЕС, за разликата от фаворитката за премиерския пост и вътрешна министърка Тереза Мей, която подкрепи оставането в ЕС. Мей смята, че член 50 от Лисабонския договор, който официално стартира процеса на излизане от ЕС, може да се задейства едва догодина.

"Възнамерявам да запазя преговорите възможно най-кратки. Нито ние, нито европейските ни приятели се нуждаем от дълъг период на несигурност и не трябва непременно всичко да се договори преди задействането на член 50 и приключването на процедурата по излизане", каза Лийдсъм.

Според Business Insider пък самата Мей е отказала да отхвърли възможността за депортиране на живеещи във Великобритания европейски граждани след като страната напусне Европейския съюз, поради опасения, че гарантирането на правата им на този етап може да доведе до огромен наплив на мигранти по време на преговорите за Brexit.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа