В Брюксел отново обсъждат разпределението на бежанците

4100
В Брюксел отново обсъждат разпределението на бежанците
Снимка: Getty Images/Guliver

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз отново ще обсъждат на извънредна среща в Брюксел разпределянето на 120 хиляди бежанци между държавите членки.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще представя нашата страна. Основният спор остава дали настаняването на бежанците да бъде задължително или доброволно, съобщава БНР.

ЕК предлага санкция от 6 500 евро за неприет бежанец

Брюксел слага на масата ново предложение, за да преодолее различията между Европейската комисия и държавите-членки по въпроса за задъл...

Формално схемата може лесно да се превърне в европейски закон, защото трябва да се гласува с квалифицирано мнозинство без правителствата да имат право на вето. Ротационното председателство на Люксембург предпочита да намери консенсус, вместо силово да налага решението на несъгласните Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Румъния и други, за да няма политически разрив в европейското единство. 

Поради тази причина се очаква приемането на компромисен вариант, при който ще отпадне задължителният характер на квотите, предлагани от Европейската комисия (ЕК) съобщиха дипломатически източници. По същия начин вече се постигна договорка за доброволен прием на 40 хиляди бежанци от Италия и Гърция. 

Така няма да се създава прецедент, с който ЕК да иска автоматичен прием на все повече мигранти в бъдеще въз основа на вече приетите квоти. 

България също е против постоянна схема за квоти, но е съгласна еднократно да участва в извънредната операция по разпределянето на 120-те хиляди души. В първоначалното предложение българската квота предвижда 1,33% от общия брой или 1600 бежанци за настаняване у нас. Тя до момента не е оспорена от София. 

Най-късно утре бежанците трябва да напуснат Одрин, такъв е ултиматумът на властите

Най-късно утре Одрин трябва да бъде изпразнен от бежанците, които седмица чакат разрешение да преминат в Гърция, но стотици от Истанбул...

Всички квоти обаче може значително да се променят, защото Унгария отказва да бъде възприемана като "страна на първа линия“ както Гърция и Италия. Така от сметките отпадат 54 хиляди бежанци за преместване от Унгария и не е ясно откъде ще се вземе този брой за да се постигне целта от 120 хиляди. 

Очаква се да отпадне и текстът за финансова санкция при отказ от прием на бежанци. Официално ЕК продължава да твърди, че без принудителни квоти разпределението няма да е ефективно. Ако и днес няма резултат, въпросът ще бъде обсъден в сряда от лидерите от ЕС, които се събират на неформална среща в търсене на изход от бежанската криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com