В Полша започна годишната конференция за климата на ООН

2415
В Полша започна годишната конференция за климата на ООН
Снимка: Thinkstock

След година на опустошителни климатични промени, както в България така и по света, вчера в полския град Катовице започна годишната конференция на ООН за климата (COP24). В продължение на две седмици делегати от 197 страни се събират, за да напишат правилата, по които ще бъде приложено Парижкото споразумение за климата, подписано през 2015 година. Тазгодишната конференция е най-важната след знаковия успех през 2015 година.

Под президентството на Полша се очаква да се засили международното сътрудничество, като се гарантира, че националният принос на всяка държава към глобалните усилия е прозрачен и достатъчно амбициозен. Основната цел на конференцията е да се приеме правилник, в който да бъдат уточнени целите за намаляване на вредните емисии от отделните държави, времето, за което това ще бъде постигнато, както и конкретните мерки. Тазгодишната конференция се провежда след като главната научна институция на ООН за климата (IPCC) наскоро публикува доклад, който призовава за спешни и всеобхващащи мерки за намаляване на човешкото влияние върху климата.

Патриша Еспиноса, главен секретар на ООН по въпросите за климата, заяви: "Тази година вероятно ще бъде една от четирите най-горещи години в историята. Концентрациите на парникови газове в атмосферата са на рекордни нива и емисиите продължават да се покачват. Въздействието върху изменението на климата никога не е било по-лошо. Тази реалност ни принуждава да направим много повече - COP24 трябва да направи това".

Припомняме, че американският президент Доналд Тръмп поддържа американската позиция за излизане от Парижкото споразумение, въпреки че САЩ е на второ място по отделяне на парникови газове в света. Новоизбраният президент на Бразилия (на чиято територия се намират Амазонските гори, често наричани белите дробове на земята) Жаир Болсаноро по-рано тази година също заплаши да извади Бразилия от Парижкото споразумение.

Отново опасно мръсен въздух в столицата

"София никога не е била толкова мръсна. Геноцид върху софиянци. Само така може да бъде определен убийствено опасният въздух, надвиснал ...

По-късно днес българският държавен глава Румен Радев ще направи изявление по време на първата среща на високо равнище, която ще продължи цял ден. Очаквайте повече новини директно от мястото на събитието в Катовице през другата седмица, когато преговорите навлизат във финалната фаза.

COP24 е неформалното име на 24-та Конференция на страните по Рамковата Конвенция на ООН по изменение на климата (UNFCCC). Влизайки в сила на 21 март 1994 година, Конвенцията днес има почти пълно членство. Предотвратяването на "опасна" човешка намеса в климатичната система е крайната цел на UNFCCC. Конференцията на страните (COP) е върховният орган състоящ се от представители на страните по Конвенцията. Тя провежда сесиите си всяка година. Конференцията на страните се произнася с необходимите решения, за да гарантира ефективното прилагане на разпоредбите на Конвенцията и редовно прави преглед на прилагането на тези разпоредби.

Кореспондент: Петър Софев

Вижте тази публикация в Instagram.

#cop24katowice #cop24 #katowice

Публикация, споделена от Iwona Zia (@iwonazia) на

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа