В Русия казват, че украинската армия е демобизирана, дават пример с разстреляни войници

20767
В Русия казват, че украинската армия е демобизирана, дават пример с разстреляни войници
Снимка: Getty Images/Guliver

Разстрелът на 10 украински войници, които са искали да минат на страната на Донецката народна република (ДНР), доказва пълната деморализация на украинската армия. Това заяви руският депутат Анатолий Виборни от Комитета по сигурността и противодействието срещу корупцията в Държавната дума, предаде БГНЕС.

В неделя Стела Хорошева, говорителка на "народния кмет" на Славянск Вячеслав Пономарьов, съобщи, че 10 войници от Националната гвардия са искали да преминат на страната на опълченците, "но украинската гвардия, самите началници, са ги разстреляли".

Пресслужбата на Националната гвардия отрече разстрелът да е извършен от нейни кадри, но потвърди съобщенията за желанието на 10-те войници да преминат към ДНР.

"Разстрелът без съд и следствие на 10-те военнослужещи от командирите на така наречената национална гвардия на Украйна е ярко свидетелство за правния произвол, пълната деморализация и липсата на какъвто и да е боен дух сред военнослужещите. Армия, в която командирите призовават войниците да убиват народа си, мирни и невъоръжени жители, е обречена на провал", посочи Виборни пред журналисти.

След смяната на властта в Киев Донецка и Луганска области се самопровъзгласиха за народни републики. След референдума от 11 май те обявиха своя суверенитет. Впоследствие Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) публикува доклад, в който референдумите не се признават. На свой ред Русия заяви, че докладът е пристрастен и е недопустимо да се игнорират референдумите.

Путин е наредил изтегляне на войските от ученията по границата с Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин е дал нареждане на министъра на отбраната Сергей Шойгу да изтегли руските части, които участват в у...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com