X
 
 

В Русия обмислят 4-дневна работна седмица

3107 0
photo of В Русия обмислят 4-дневна работна седмица
Снимка: iStock/Guliver
Руското министерство на труда ще обсъди експеримент за въвеждане на четиридневна работна седмица в предприятия, включени в националния проект за повишаване на производителността, пише вестник "Известия".

Изданието се позовава на Пьотър Заселски, заместник-министър на икономическото развитие.

Русия продава на Индия С-400 за над 5 милиарда долара

Русия и Индия са подписали договор за доставка на ракетни системи С-400 за Ню Делхи на стойност над 5 милиарда долара, съобщиха руските...

Отбелязва се, че списъкът на компаниите включва предприятия в в сферата на преработвателната промишленост, селското стопанство, научните и техническите дейности, както и строителството.

"В предприятията работниците не правят нищо през 30-40% от времето. Нашата задача е не да съкратим работния ден, а да ги направим полезни", обясни зам.-министърът.

Заселски добави, че към момента няма ясни параметри за периода за извършване на прехода към четиридневна работна седмица. Окончателното заключение относно намаляването на работната седмица, според него, може да се направи, когато схемата се тества в голям брой компании, тъй като експеримент в рамките на само едно предприятие ще бъде неубедителен, предаде БГНЕС.

Темата за възможен преход към четиридневна работна седмица в началото на юни засегна премиера Дмитрий Медведев. Според него това е реално, но "не на момента".

На "Копринка" всичко е спокойно

Като истинско общонационално събитие и без излишни политически спекулации и екзалтации премина XVI национален събор на движение "Русофи...

"Това трябва да бъде придружено от повишаване на производителността на труда, от една страна, ако това е пълноценна работна седмица и, разбира се, запазването на наличните заплати", заяви Медведев.

Идеята беше подкрепена от Федерацията на независимите синдикати, а министерството на труда и социалната защита трябва да информира правителството за позицията си до края на септември.

Министърът на икономическото развитие Максим Орешкин заяви пред РИА Новости, че преходът е възможен само ако нивото на доходите и производителността на труда са високи.

От своя страна, според проучването, повечето работодатели в Русия не подкрепят прехода към четиридневна работна седмица.

В Русия започват стратегическите учения "Център-2019"

Стратегическите учения „Център-2019“, които ще съберат повече от 128 000 военнослужещи, започват в понеделник и ще продължа...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално