Важно е кога купувате стоките. Ето кога е най-евтино

2432
Важно е кога купувате стоките. Ето кога е най-евтино
Снимка: iStock

Проучване, направено по поръчка на банката Barclays, показва, че потребителите в Германия губят много пари заради промяната в цените на потребителските стоки. Изследването разглежда как са се променяли цените на общо 300 стоки през 2022 година. Според резултатите от него разликата между най-евтиния и най-скъпия месец от годината е средно 8,5 процента. Тези ценови колебания струват на потребителите около 43 милиарда евро. Или изчислено на домакинство - малко повече от 1000 евро, посочва германската обществено-правна медия АРД в своя публикация за проучването.

Сумата става още по-висока, ако се вземат предвид всички продукти и услуги, които се използват и при изчислението на инфлацията - като наеми, ток, газ, храна. Проучването твърди, че максималното колебание на техните цени е над 10 процента. Това съответства на около 200 милиарда евро или по около 5000 евро на домакинство.

Купуваме нежелан подарък от познат или непознат - нямаме право на отказ и рекламация

Ако си харесате подарък от празниците на друг човек, който той е решил да препродаде, защото по една или друга маркетплейсите преливат ...

Пестене чрез времево планиране

"Колебанията в цените могат да се превърнат в проблем, особено когато покупките не могат да бъдат отложени", казва Тобиас Грис, шеф на отдела за частни клиенти на банката Barclays в Европа.

Според него интелигентното планиране на покупките често може да спести пари. Изследваните тенденции на потреблението и цените между 2015 и 2022 показват, че януари най-често е бил най-евтиният месец за стоки за дома и градината, за мода, автомобили и аксесоари за колата.

Най-доброто време за покупка на електроника

При електрониката, от друга страна, картината е доста разнообразна. Четците на електронни книги и компютърните аксесоари статистически са били най-евтини през пролетните месеци от март до май. За системите за домашно кино и аудиооборудване, като слушалки например, най-евтини оферти са регистрирани между юни и септември.

С какви проблеми се срещнаха потребителите при покупките за празниците?

Неработещи кодове за отстъпки при пазаруване през Интернет, фалшиви стоки, непредоставяне на инструкции за употреба на електрически уре...

А мониторите, принтерите и лаптопите са били най-изгодни за покупка през есента. При телевизорите, игровите конзоли и цифровите камери шансовете за добра цена са били особено високи през декември, пише АРД, позовавайки се на проучването.

Силни флуктуации при модата, домакинството и градината

Цените на модните артикули са се колебаели особено силно през 2022 - с 11,1%, следвани от продуктите за домакинството и градината - с 9,1%, и автомобилите и автомобилните аксесоари - със 7,8 процента.

А при електронните продукти като цифрови фотоапарати, четци на електронни книги и телевизори, средните цени са се различавали със 7,1 процента.

Разсрочените плащания са полезна опция

5 стереотипа, които ви пречат да си купите добра употребявана кола

Много хора, търсейки употребяван автомобил, сами значително усложняват живота си. Те поставят пред себе си редица условия, които неимов...

"Наблюдаваме, че нашите клиенти все по-често се възползват от възможността да платят отделни покупки в разсрочено плащане при използването на кредитните си карти", казва мениджърът на банката Barclays Тобиас Грис пред АРД. "Това може да е особено полезно при големи колебания в цените, например когато спестеното надвишава лихвата, която трябва да се плати."

Тъй като изследваните ценови колебания са базирани единствено върху средните цени, възможният потенциал за спестяване може да се окаже дори и по-висок. Причината за това е, че разликата между най-евтината и най-високата цена през годината значително надвишава средните стойности.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа