Валерий Герасимов става командващ на руската армия в Украйна

5059
Валерий Герасимов става командващ на руската армия в Украйна
Снимка: Mil.ru / CC BY 4.0

Началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов е назначен за командващ Обединената групировка на руските въоръжени сили в Украйна. Генерал Сергей Суровикин, наричан още генерал Армагедон, който само три месеца се задържа като командващ, става негов заместник. Той не успя да постигне нито една значима военна победа и дори бе принуден да изтегли руските войски от Херсон. Но се “прослави” с масираното бомбардиране на енергийна и критична инфраструктура в Украйна, което според международното право е престъпление срещу човечеството.

За заместници на Герасимов са назначени още главнокомандващият Сухопътните войски Олег Салюков и заместник-началникът на Генералния щаб генерал-полковник Алексей Ким, съобщава руското министерство на отбраната.

CNN: Руската артилерия в Украйна става по-тиха

На някои места по фронта в Украйна, руският артилерийски огън е намалял със 75% спрямо най-интензивното ниво във войната дотук. Това пи...

„Повишаването на нивото на ръководство на Специалната военна операция е свързано с разширяването на мащаба на задачите, които се решават в хода на нейното изпълнение, необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между родовете въоръжени сили, както и подобряване на качеството на всички видове поддръжка и ефективността на командването и управлението на групировките войски", се казва в изявлението на Министерството на отбраната на Русия, цитирано от 24 часа.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Това е втора смяна на главнокомандващия руските войски. Суровикин дойде на мястото на назначения през април 2022 г. Александър Дворников. Преди това нямаше специално определен командващ руската армия във войната с Украйна, съобщи ТАСС.

Назначаването на Герасимов и понижението на Суровикин е директен удар по бизнесмена и собственик на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, който от есента на миналата година активно и публично критикува армейското ръководство на Русия. Според някои източници той се е жалвал и лично на президента Владимир Путин. Един от резултатите е, че той успя да свали командващия руската групировка "Център" ген.-полковник Александър Лапин. Но истинската мишена е по-високо - началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов и даже министърът на отбраната Сергей Шойгу. След това Пригожин открито похвали назначаването на ген.Суровикин за командващ.

Изненада: Отстранен от Путин генерал получи повишение

Генерал-полковник Александър Лапин, който през октомври беше освободен от Владимир Путин заради тежките поражения на руската армия в Ли...

Суровикин се смята за близък до т.нар. готвач на Путин - Пригожин. Последният си позволява всякакви грубости по адрес на руското военно ръководство. Той дори предложи методи за превъзпитание за несправящия се генералитет: "Всички тия кретени - с автомати, боси на фронта!" И добави, че "много от тези т.нар. кадровици не се научиха на нищо, освен да маршируват и да пишат красиви доклади".

Последният скандал, свързан с "Вагнер", Пригожин и Генщаба, е от края на декември. Наемниците от "Вагнер", които участват в щурма на Бахмут, изпратиха оскърбително видео обръщение до главата на Генщаба - Герасимов, заради липсата на боеприпаси на първа линия. Пригожин ги подкрепи.

"До началника на Генщаба! Ей, педа*! Нямаме снаряди, момчетата гинат, а ние не можем да им помогнем!" Ние сме до Бахмут, воюваме срещу цялата украинска войска, а ти къде си? Помогни ни най-накрая! Няма как да те наречем другояче освен педер* Когато момчетата гинат, къде сте всички вие?!", питат двама маскирани бойци от “Вагнер”. Видеото се разпространи в телеграм каналите на 26 декември, съобщи Би Би Си и коментира, че досега не е имало толкова рязко обръщение на вагнеровци до Генщаба. 

На принципа на Дарвин: Всички глупави руснаци умряха и Русия се подобрява военно в Украйна

"Всички глупави руснаци са мъртви." Така казаха украински официални лица през юли 2022 г., опитвайки се да обяснят защо руската армия и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество: Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа