Руски военен блогър: Путин назначи нов командващ на руската армия в Украйна. Има ли разцепление?

6865
Руски военен блогър: Путин назначи нов командващ на руската армия в Украйна. Има ли разцепление?
Снимка: Getty Images/Guliver

Генерал Сергей Суровикин вече командва т.нар. "специална операция" в Украйна (така режимът на Путин и руският диктатор наричат подпалената от тях война в Украйна). Това твърди военният кореспондент Алексадър Сладков в Телеграм.

Официално потвърждение на информацията от Кремъл няма. Но такива потвърждения за оперативни промени от страна на Путин няма от началото на войната. А в края на седмицата се появиха данни, че Путин е назначил и нов командир на Източното военно окръжие.

Поредица взривове разтърсиха Харков

Поредица взривове разтърсиха източния украински град Харков малко след полунощ. Russian occupants shelled the central part of Kharki...

Всичко това подхранва твърденията в материал на The Washington Post, че във вътрешния кръг на Путин има все по-голямо разцепление заради случващото се в Украйна. В материала, базиран на информация от американското разузнаване, се твърди, че човек от вътрешния кръг на руския диктатор открито го е критикувал заради войната в Украйна и развитието ѝ. Популярен руски военен канал в Телеграм вече излезе с материал, че в Кремъл има две фракции и тази, която може да бъде наречена екстремистка - да се доведе войната в Украйна до победен край независимо от цената, е водена от чеченския лидер Рамзан Кадиров и създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин.

В дневния си доклад за войната в Украйна американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) припомня как на 5 октомври Путин говори с учител по история за най-сериозния бунт срещу управлението на Екатерина Велика - този на казака Емелян Пугачов, обявил се за цар Петър III. Според Путин това станало заради слабост на централната власт, но учителят посочи, че едно от заключенията е, че за да не се случва така, трябва да се уважават гледните точки и на другите. Новината беше отразена и от Reuters, има информация и на сайта на Кремъл.

Иначе в Херсонска област изглежда украинската армия се съсредоточава за пробив при Тернови поди, като по украински данни там са отблъснати три руски атаки, целящи да предотвратят това. Това се потвърждава както от проруския телеграм канал "Рибар", така и от друг проруски канал - "Ридовка". "Ридовка" има по-бодряшки тон в дневния си доклад за случващото се в Украйна и отбелязва само предполагаеми руски успехи - руснаците отблъснали украинска атака в Запорожка област и унищожили колона американски бронетранспортьори, успели да нанесат сериозни поражения на настъпващи украински части източно от Купянск, Харковска област. Точно в Харковска област обаче през последния месец украинците смазаха на много места руската съпротива, включително Балаклея, Купянск, Изюм и Лиман. А управителят на Луганска област Серхий Хайдай съобщава за тежки боеве на места и че руснаците осъзнават уязвимостта на линията Сватово - Кремена, като се мъчат да противодействат на украинското настъпление. Ако тази линия бъде пробита, ще бъде прекъсната логистиката буквално за почти цялата руска армия в различните направления в Украйна. За сериозността на положението свидетелства и информацията в руския телеграм канал "Котенок Z", според която лично генерал Александър Лапин, който Кадиров унизи публично, е поел контрола на оперативните действия и установяването на защитни позиции по линията Сватово - Кремена. Има данни, че 1000 войници от ЧВК Вагнер са прехвърлени от Лисичанск, за да се укрепи защитата на Кремена.

Украинската армия си е върнала близо 2500 кв. км, обяви Зеленски

Украинската армия си е върнала близо 2500 квадратни километра територия, контролирана от руските сили при последната си контраофанзива,...

В Херсонска област руснаците укрепват Берислав с подкрепления от Нова Каховка, като частично успяват да прехвърлят подкрепления през Днепър, въпреки заплахата от украински обстрели по използваните потонни мостове и фериботи.

ОЩЕ: Цистерна с гориво се запали на Кримския мост, част от моста е срутена (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа