Великобритания и новия щам: Хаос на „Хийтроу“, фериботите не плават, рафтовете в магазините опустяват (СНИМКИ)

6525
Великобритания и новия щам: Хаос на „Хийтроу“, фериботите не плават, рафтовете в магазините опустяват (СНИМКИ)
Снимка: Getty

Британските рафтове на супермаркетите може скоро да останат празни, тъй като френската забрана заради новия щам на коронавируса за британски камиони трябва да спре континенталните превозвачи, доставящи жизненоважни празнични хранителни запаси. За това предупредиха шефовете на индустрията, цитирани от „Мейл Онлайн“.

На летище „Хийтроу“ цари хаос, тъй като всички пътници се опитват да се натъпкат в последния полет до Дъблин, след като повече от дузина държави забраняват всички полети от Великобритания. Тълпи от хора се събраха на терминал 5 в „Хийтроу“, очаквайки актуализации на полета, за който се твърди, че е свръхрезервиран и трябваше да излети в 20:55 ч. до Дъблин.

Пристанището в Дувър е затворено за всички товарни превозни средства, напускащи Обединеното кралство за следващите 48 часа, след като Франция наложи забрана за входящи пътувания след мутантния щам на Covid-19, който потопи Лондон и Югоизтока в ниво Четири. Все пак превозвачите, идващи във Великобритания от Франция, ще бъдат допуснати, но има опасения, че шофьорите на камиони няма да пътуват, за да избегнат „изолацията“ във Великобритания. Около 10 000 камиона на ден пътуват през Дувър, което представлява 20% от всички стоки, доставяни и продавани във Великобритания.

Съществуват и опасения, че хаосът може да наруши доставките на коронавирусната ваксина Pfizer/BioNTech за Обединеното кралство, произведена в Белгия - с военни самолети, подготвени да доставят чрез въздушни превози, ако забраната продължи повече от 48 часа.

Премиерът Борис Джонсън ще проведе днес преговори за кризисната ситуация с министрите, докато председателства правителствената комисия за извънредни ситуации на фона на предупрежденията за „значителни смущения“ около пристанищата.

Страни, между които Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Белгия, Полша, Австрия, Дания, Ирландия и България, обявиха ограничения на пътуванията във Великобритания след избухването на новия щам в Югоизточна Англия.

80 работници, пътували до Дувър от Уест Мидландс с автобус, за да се приберат за Коледа, сега са в безизходица поне за следващите два дни без да има къде да отседнат, тъй като всички хотели са затворени.

Но министърът на транспорта Грант Шапс заяви, че ваксините няма да бъдат засегнати от забраната за пътуване.

Изпълнителният директор на Федерацията за храни и напитки Ян Райт заяви: „Нарушеният товарен трафик от Великобритания до Франция има потенциал да причини сериозни смущения в доставките на пресни храни във Великобритания и износа на храни и напитки в страната. Правителството трябва много спешно да убеди френското правителство да освободи товарите от своята забрана."

Десетки пътници от Великобритания пренощуваха на летищата в Германия

Десетки пътници от полети от Великобритания, които пристигнаха в Германия, бяха принудени да прекарат нощта на летищата в страната в оч...

Италианските власти съобщиха, че мутантният щам е открит при пътник, който наскоро се е завърнал в страната от Великобритания.

Търговските потоци могат да бъдат сериозно нарушени, а пътниците в цяла Европа могат да останат блокирани в последните дни до Коледа.

Андрю Опи, директор на BRC по въпросите на храните и устойчивостта, заяви, че всяко „продължително“ прекъсване ще бъде проблем в периода до края на преходния период от Брекзит на 31 декември.

„Малко превозвачи ще са готови да изпратят камиони и шофьори до Обединеното кралство без гаранция, че могат да се върнат в ЕС своевременно“, каза той. „Това е ключов път за доставка на пресни продукти по това време на годината“.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че е "наложително" правителството на Обединеното кралство да поиска удължаване на преходния период за Брекзит.

Според експерт новият щам на коронавируса засяга основно хора под 60г.

Новият щам на коронавируса засяга основно хора под 60-годишна възраст. Няма доказателства все още, че той променя тежестта и хода на па...

Германия, която е ротационен председател на ЕС, обяви, че свиква днес спешни преговори, за да координира реакцията на 27-те страни-членки на блока. Това стана след като ирландското правителство заяви, че налага 48-часова забрана за полети от Великобритания, а фериботите ще бъдат ограничени само до товарни превози. Нидерландия заяви, че ще спре полетите от Великобритания поне до края на годината, а Белгия наложи 24-часова забрана за полети и железопътни връзки, докато оцени ситуацията. Италия забранява влизането в страната на всеки, който е бил във Великобритания през последните 14 дни и полетите са забранени до 6 януари, а Австрия, Чехия, Салвадор, Турция и Канада също наложиха нови ограничения. Страните реагираха, след като г-н Джонсън обяви в събота, че новият вариант е до 70% по-преносим от първоначалния щам и вкара Лондон и части от Югоизточна и Източна Англия в двуседмично коледно заключване, с близо 18 милиона в ново ниво 4. Здравният секретар Мат Ханкок призна, че новият вариант на коронавирус е „извън контрол“ и каза, че новите ограничения може да се наложи да останат в сила месеци наред.

Загрижеността относно бързото разпространение на болестта беше подчертана с публикуването на последните официални данни, показващи, че има още 35 928 лабораторно потвърдени случая на коронавирус във Великобритания към 9:00 часа в неделя. Милиони хора бяха принудени да отменят празничните си планове, като Джонсън на практика отмени Коледа за тези от ниво 4. В останалата част на Англия облекчаването за Коледа е силно ограничено, като на домакинствата е позволено да се събират само за един ден - самата Коледа - вместо предвидените пет дни, а Шотландия и Уелс също ограничават коледните облекчения до един ден.

Услугите от Амстердам, Брюксел и Лил до Лондон също няма да се движат в наши дни, но влаковете от Париж до Лондон продължават да работят.

Засега няма данни за това как новия щам на коронавируса влияе върху смъртността, заяви представителят на СЗО в Русия.

СЗО препоръчва на страните да анализират рисковете от новия щам на коронавируса и да вземат собствени решения за въздушните пътувания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа