Великобритания изпраща бойни кораби в Ормузкия пролив

4837
Великобритания изпраща бойни кораби в Ормузкия пролив

Бойни кораби от Кралския флот на Великобритания ще ескортират търговските плавателни съдове на страната през Ормузкия пролив, след като напрежението между САЩ и Иран се увеличи, вследствие от ликвидирането на иранския генерал Касем Сюлеймани. Това съобщи телевизия Sky News, цитирана от агенция "Фокус".

Решението беше подписано от британското правителство и обявено от министъра на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс. Той заяви, че е инструктирал корабите от Кралския флот „Монтроуз“ и „Дефендър“ да отплават за пролива, за да осигурят безопасността на търговските кораби, плаващи под британски флаг в региона.

„Правителството ще вземе всички нужни стъпки, за да защитим нашите кораби и граждани в този момент“, допълни Уолъс. „През последните няколко месеца американските сили в Ирак, които са базирани там по покана на правителството, често са обект на атаки от подкрепяните от Иран военни формирования“, добави министърът.

„Генерал Сюлеймани използванеше тези сили, за да ощети съседните суверенни нации и враговете на Иран. Според международното право САЩ имат право да се защитават срещу този, който представлява непосредствена опасност за техните граждани“, каза още Уолъс.

По-рано британският министър разговаря със своя американски колега Марк Еспър и му предложи сътрудничеството на Обединеното кралство. 

Корабът от кралските военноморски сили, фрегатата „Монтроуз“ е разположен в региона на персийския залив и оперира в района на Бахрейн. „Дефендър“ се намира в региона на залива от 2019 г., след като там беше пленен за кратко британския танкер „Стена Имперо“. 

Британските кораби ще са с боен ескорт в Персийския залив

Военноморският флот на Великобритания ще придружава корабите под британски флаг, за да осигури свободното им преминаване през Ормузкия ...

Припомняме, че Техеран се зарече да отмъсти за смъртта на Сюлеймани. Той беше убит във въздушен удар в близост до летището в Багдад.

Сигурността в британските военни бази в Ирак беше затегната след американските удари, докато военните и правителствените служители в Лондон разискват как точно Техеран може да нанесе ответен удар. Сред плановете за действие при такъв сценарии са евакуирането на британците от зони с висок риск, ако това се наложи, и като цяло на военнослужещите от региона.

Междувременно САЩ разположиха 3000 допълнителни военнослужещи в района на Кувейт, които да окажат подкрепа на силите на страната в региона, ако това се наложи.

Повече по темата четете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа