Великобритания не иска руска антивирусна програма

3680
Великобритания не иска руска антивирусна програма
Снимка: iStock/Guliver

Специалната агенция за национална сигурност на Великобритания обвини индиректно руската компания Касперски, че застрашава сигурността на кралството, предаде ТАСС.

Антивирусната програма на руската компания "Касперски" се намира под частична забрана във Великобритания, пише в изданието си от 2 декември "Financial times" като се позова на писмо от централата.

Мигрантите във Великобритания са намалели с 1/3 след референдума за Brexit

Броят на мигрантите, пристигнали във Великобритания, спадна с 1/3 в годината след референдума за членството на страната в ЕС и е 230 ...

Центърът за национална киберсигурност на Великобритания (NCSC ), част от Центъра за правителствена връзка, забрани на държавните учреждения, свързани със сигурността, да използват продуктите на „Лаборатория Касперски”. Центърът е аналог на американската Агенция за национална сигурност, допълва БГНЕС.

„Като имаме предвид, че достъпът на Русия до информация е риск за националната сигурност, не трябва да се избира антивирусът на руската компания”, се казва в писмото. Няма посочен конкретен списък с държавни институции, за които се отнася забраната.

По-рано американското правителство забрани употребата на антивирусния софтуер на "Касперски" заради подозрения, че компанията поддържа сериозна връзки с руското разузнаване и застрашава американската сигурност. Наредбата бе наложена от действащата в момента на длъжността секретар по вътрешна сигурност Илейн Дюк. Тя нареди на всички правителствени служители да премахнат и заменят всички продукти на най-голямата европейска компания, специализирана в разработката на софтуер за защита от хакери. Това трябва да се случи в рамките на 90 дни.

"Департаментът е притеснен от връзките между определени високопоставени служители на "Касперски", руското разузнаване и други правителствени агенции", гласи изявлението на Дюк. Тя също така изрази загриженост, че руските разузнавателни служби могат по закон да поискат или да принудят компанията да им съдейства при прихващането на комуникации през руските мрежи.

В Русия: Пушиш на балкона - плащаш компенсация на съседите

Върховният съд на Руската федерация разреши на живущи, на които им пречи тютюневият дим, да искат компенсация за нанесени морални щети ...

"Рискът, че руското правителство (независимо дали действа самостоятелно или в сътрудничество с "Касперски") може да се възползва от достъпа, осигурен от продуктите на компанията, за да компрометира федерална информация и информационни системи, пряко засяга националната сигурност на САЩ", каза Дюк.

Тогава от "Лаборатория Касперски" изразиха увереността си, че разследването на дейността им от страна на САЩ ще потвърди липсата им на връзки с властите в Руската федерация.

"Компанията ще продължи да работи с Департамента за вътрешна сигурност на САЩ, тъй като "Лаборатория Касперски" е убедена, че по-нататъшното разследване ще докаже необосноваността на предявените обвинения", заявиха от пресслужбата на руския софтуерен гигант.

Те подчертаха, че нямат политически връзки с която и да е държава в света и изразиха "разочарование от решението на департамента". Те бяха категорични, че ще предоставят цялата необходима информация, за да докажат невинността си.

Русия иска съкращаването на добива на петрол да продължи

Русия поддържа продължаването на сделката на ОПЕК+ за съкращаване на добива на петрол и след март 2018 г., но продължава да разглежда р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа