Великобритания разшири списъка с антируски санкции

2145
Великобритания разшири списъка с антируски санкции
Снимка: iStock

Правителството на Великобритания разшири списъка на лицата и дружествата, подлежащи на антируски санкции, с 14 позиции, съобщава ТАСС.

ОЩЕ: G7 ще спира опитите за заобикаляне на антируските санкции

Обединеното кралство обяви нови санкции в отговор на "опитите на Русия да унищожи украинската национална идентичност", насочени към лицата, участващи в "принудителното депортиране" на деца от Украйна в контролирана от Русия територия, предаде АФП.

Външният министър Джеймс Клевърли обяви 14-те санкции преди речта си в Съвета за сигурност на ООН в рамките на сесия, посветена на войната в Украйна.

Сред санкционираните са руският министър на образованието Сергей Кравцов и комисарят по правата на детето в Московска област Ксения Мишонова, се казва в изявление на Министерството на външните работи.

Обединеното кралство обвини посочените лица, че играят "коварна роля в изчислената от Русия програма за депортация, целяща да заличи украинската културна и национална идентичност".

"Над 19 000 украински деца са били принудително депортирани в Русия или временно контролирана от Русия територия от руските власти", се казва в изявлението.

Много от депортираните са преместени в мрежа от лагери за превъзпитание, "където са подложени на руско академично, културно, патриотично и военно образование", заяви Лондон.

"В неговата смразяваща програма за принудителна депортация на деца и в изпълнената с омраза пропаганда, разпространявана от неговите лакеи, виждаме истинското намерение на президента на Русия Владимир Путин да изтрие Украйна от картата", каза Клевърли.

"С днешните санкции се търси отговорност от онези, които подкрепят режима на Путин, включително и от онези, които искат да видят Украйна унищожена, националната ѝ идентичност разтворена, а бъдещето ѝ заличено", добави той.

Лондон вече санкционира руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова "за предполагаемото ѝ участие в принудителното прехвърляне и осиновяване на украински деца".

С днешното решение под санкции попадат и две лица за "разпространение на отвратителна пропаганда, целяща да подбуди насилие и омраза към Украйна и нейния народ", включително Антон Красовски, бивш водещ на предаването "Русия днес".

Руският министър на културата Олга Любимова също е подложена на санкции за това, че е "използвала служебното си положение, за да подкрепя вредните антиукраински политики на руската държава".

Списъкът е допълнен с имената на ръководителя на Камчатския край Владимир Солодов, както и на политическият технолог Тимофей Сергеицев.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., Обединеното кралство и международните партньори са наложили санкции на над 1600 физически и юридически лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа