Владимир Путин: "Ислямска държава" има най-малко 2000 бойци в Афганистан

3337
Владимир Путин: "Ислямска държава" има най-малко 2000 бойци в Афганистан
Снимка: Kremlin.ru

В Северен Афганистан има най-малко 2000 бойци на джихадистката групировка "Ислямска държава", амбицирана да разшири присъствието си в Централна Азия, зоната на влияние на Русия. Това заяви днес руският президент Владимир Путин, предаде Франс прес, цитиран от 24 часа.

Президентът Путин отбеляза, че множество "екстремистки и терористични групи" действат в северните части на Афганистан, включително "Ислямска държава", "Ал Кайда" и Ислямското движение на Узбекистан. "По наша информация, броят на бойците на "Ислямска държава" е около 2000, техните лидери подготвят планове за разширяване на влиянието им в държавите от Централна Азия и руските региони, подклаждайки етническо-религиозни конфликти и религиозна омраза", каза Путин на виртуална среща на върха на страните от Общността на независимите държави.

Най-малко 33 жертви при взрив в шиитска джамия в Кандахар

Най-малко 33 души са загинали и повече от 70 са били ранени при взрив по време на петъчните молитви в шиитска джамия в афганистанския г...

"Ислямска държава-Хорасан" - най-радикалната ислямистка групировка в Афганистан, пое отговорност за поредица от атентати, целящи дестабилизиране на "емирството", обявено от талибаните. Русия е разтревожена от ескалацията на нападенията, опасявайки се, че целият регион по южния й фланг, може да бъде дестабилизиран. Путин изрази загриженост за пръв път тази седмица, отбелязвайки, че в Афганистан пристигат закоравели джихадисти от Сирия и Ирак.

Москва смята талибаните за екстремистка организация, но въпреки това от години поддържа отношения с тях, посочва АФП. На 20 октомври техни пратеници трябва да участват в първата международна среща в Русия. Очакват се също представители на Китай, Иран, Пакистан и Индия, а пратеникът на Кремъл Замир Кабулов, който ще е начело на руската делегация, увери, че САЩ са "поканени". На тази среща ще бъдат обсъдени по-специално начините за "нормализиране на ситуацията" в Афганистан, според руския президент. Русия настоява талибаните да отворят управлението си за други сили, за да бъдат улеснени помирението и борбата срещу групировки като "Ислямска държава".

Двадесет години след като САЩ ги отстраниха от властта, талибаните зрелищно се завърнаха начело на страната през август, след изтеглянето на американските военни. Русия проявява жив интерес към положението в Афганистан, държава, която съветските сили бяха окупирали в продължение на 10 години, до изтеглянето си през 1989 г. в края на кървава война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Папата каза накъде ни тласка любовта

Армения блокира предаванията на острие №1 на руската пропаганда

Нов етап: Руснаците стреляха за първи път по Харков с модифицирана авиобомба с голям разрушителен ефект (ВИДЕО)

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа