Владимир Путин: При протест като този в Украйна, ще действам според закона

37518
Владимир Путин: При протест като този в Украйна, ще действам според закона
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският президент Владимир Путин даде отговор на въпроса как би реагирал и какви мерки би предприела Русия, ако в страната се случи да има протест като този в Украйна.

Няма да взема никакви политически решения, а ще действам в съответствие със законите. Всеки гражданин има право да изразява своето мнение, включително чрез улични мероприятия, но ако някои излезе от рамките на закона, то държавата е длъжна да въведе ред. Иначе става хаос”, каза Путин. Той коментира темата от гледна точка на евентуална хипотетична възможност Червеният площад да се превърне в Евромайдан. Руският президент смята, че ако няма ред и закон, подкрепящ дейността на правоохранителните органи, ако полицията не изпълнява задълженията си, то националисти и либерали ще започнат да се бият по улиците, а силите на реда няма да действат, защото ще казват – не сме защитени от закона.

Путин: Помагаме на Украйна като на братска държава

Украйна е братска държава и Русия трябва да я подкрепя в труден момент. Tова е главната причина за нашите решения - за даването на заем...

Путин призна, че в Русия със сигурност има националистически настроени хора, но повечето руснаци считат Украйна за братска държава.

Според руската информационна агенция ИТАР-ТАСС броят на участниците в антиправителствените протести в Киев, които продължават вече близо месец, вече е намалял значително. Това е особено видно късно вечер и рано сутрин, когато няколко десетки души се разминават пред сцената на площад Независимост или т.нар. Евромайдан. Агенцията коментира, че изглежда протестиращите са уморени от продължаващите протести, други нямат време за тях, тъй като трябва да ходят на работа. Ентусиазмът на протестиращите изглежда спада също заради лошото време и наближаването на новогодишните празници, смята руската агенция.

Междувременно украинският президент Виктор Янукович даде отговор на питанията на опозицията относно сключеното преди два дни споразумение между Украйна и Русия за заем от 15 млрд. долара. Янукович каза, че то не противоречи на възможността Украйна да подпише договор за асоцииране с ЕС. Украинският президент обаче не даде детайли по договора. Ако условията за възможно споразумение за асоцииране с ЕС са изгодни, то Украйна ще вземе положително решение, каза Янукович.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа