Властите са открили у терористи в Атина скици на брюкселското летище преди година

3656
Властите са открили у терористи в Атина скици на брюкселското летище преди година
Снимка: Twitter, Халид Хан

Чертежи и карта на брюкселското летище Завентем, където на 22 март бе извършен кървав терористичен акт, са били намерени в компютри и USB в квартира на терористи в атинския квартал Панкрати по време на обиск през януари 2015.

В квартирата през януари 2015 живял Абделхамид Абауд, организатор на атаките в Париж през ноември 2015. Всички намерени в Панкрати и в друга явочна квартира в района Сеполия материали са били предадени на белгийските власти, които определили ДНК на джихадиста.

Някои полети до и от летище Завентем са отменени

Летище София и днес отменя предвидените полети до и от летище „Завентем“ в Белгия, изпълнявани от авиокомпания България Ер....

Тогава Абауд изчезнал по вина на белгийските власти, съобщава гръцкият ТВ канал "Скай", позовавайки се на полицейски източници.

Преди година било съобщено, че Абауд е обявен за издирване след мащабна антитерористична операция на полицията на 15 януари 2015 в белгийския град Верве. ТВ каналът обаче твърди, че белгийските власти още преди тази операция, по-точно на 2 януари 2015, се обърнали към гръцките власти с молба да установят личността на човек, ползващ телефон от района Панкрати за координация на джихадистки ядра във Верве.

Белгийците са знаели, че това е Абауд, но до 15 януари – когато била проведена мащабната полицейска акция - не са предприели нищо и така му предоставили възможност да се скрие.

На 17 и на 19 януари гръцката полиция намерила квартирите на Абауд в Панкрати и Сеполия. Тогава били задържани алжирецът Омар Дамас, който бил предаден на Белгия, и още един човек от сирийски произход. По-късно той бил освободен и изчезнал.

За събота и неделя за отменени предвидените полети между София и "Завентем"

Авиокомпания „България Ер” отменя предвидените полети между летище София и „Завентем“, планирани за събота и не...

Десет дни по-късно белгийците информирали гръцките си колеги, че „сириецът“ се оказал французин, известен вербовчик на джихадисти в Европа, пише още БГНЕС.

Има непотвърдена засега информация, че изчезналият французин е Реда Крике, който бе арестуван в четвъртък в парижкото предградие Аржантьой по подозрение в причастност към терористичната мрежа, твърди Скай, който определя подобно отношение на белгийските власти към борбата с тероризма като „проблемно“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа