Влиза в сила споразумението за връщане на мигранти към Турция

1757
Влиза в сила споразумението за връщане на мигранти към Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес започва връщането на нелегални мигранти от Гърция в Турция на базата споразумението между ЕС и Анкара. Гърция и Турция поеха голям ангажимент 500 души да бъдат изпратени обратно към Анкара на 4 април. Атина и Брюксел на този етап отказват официално да коментират точния брой на хората, които ще бъдат върнати.

Връщаните хора ще бъдат сирийци, афганистанци и пакистанци. Турция подготвя два центъра за регистрация за мигрантите, пише БГНЕС.

Унгария вдига допълнителна ограда по границата със Сърбия

Унгарски войници днес започнаха да укрепват допълнително оградата по границата със Сърбия. От министерството на отбраната в Будапеща ...

Работата по изграждане на тези центрове започна в курорта Чешме, провинция Измир, точно срещу гръцкия остров Хиос, към който се насочват много мигранти. Другият център върху площ от 500 кв. метра се намира близо до пристанището. В центъра ще има палатки, където мигрантите ще бъдат регистрирани, ще им се вземат пръстови отпечатъци и ще бъдат преглеждани от санитарните служби.

Намерението на властите в Турция да приемат обратно бежанци и да изграждат лагери за тях след споразумението с ЕС бе посрещнато с категорично неодобрение. Първият протестен митинг се състоя в събота в южния град Измир.

В района на Дикили е планирано изграждането на голям бежански център. Именно това крайбрежие бе главната отправна точка на сирийските групи към гръцкия остров Лесбос, а в нелегалния трафик по море десетки намериха смъртта си. Там обаче са съсредоточени огромни оранжерии с много работещи в тях, както и комплекси за почивка, а интензивният приток на мигранти особено през последната година изостри търпението на местните. Изграждането на лагера беше само слух през последния месец и бе най-горещо обсъжданата тема, но подготовката за него е вече факт.

Областният управител на Измир Мустафа Топрак опита да уталожи недоволството на протестиращите с твърдението, че не лагер, а временен център за настаняване на бягащите от вътрешно-държавните конфликти хора ще бъде създаден в района, докато бъдат обработени документите им. Това не успокои местните хора и те издигнаха плакати с надписи „Не идвайте“, „“Не мълчете, крещете“, „Утре ще е късно“ и др. Кметът на Дикили Мустафа Тосун /от опозиционната народно-републиканска партия/ заяви от трибуната на митинга, че в туристическия и земеделски район не е желателно да има бежански лагер.

Георге Иванов: Гърция застрашава сигурността в региона

"Гръцкото общество трябва да разбере, че затварянето на Балканския коридор за мигранти не е във вреда на Гърция, а напротив - в нейна...

Броят на мигрантите в Гърция към момента е над 50 000. Тяхното придвижване по-нататък към Еворпа спря благодарение на твърдата позиция на страните от западно-балканския маршрут, които затвориха границите и спряха бежанския поток.

Съгласно споразумение между ЕС и Анкара страните от Съюза също ще започнат да приемат бежанци директно от лагери в Турция. Според условията връщането и приема на нови мигранти ще става по системата 1 върнат за 1 приет бежанец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com