Вселенската патриаршия даде независимост на Украинската православна църква

2166
Вселенската патриаршия даде независимост на Украинската православна църква
Снимка: БГНЕС

Синодът на Вселенската патриаршия предостави автокефалия на Украинската православна църква. Това съобщи във Фейсбук говорителят на Украинската православна църква и Киевската патриаршия Евстратий Зоря, цитиран от украинската агенция Униан.

Информацията за решението на Синода, взето на провелото се от 9-ти октомври до днес в Истанбул при закрити врата заседание, била потвърдена от няколко източника, предаде БГНЕС.

Македонската църква: Вселенската патриаршия е загрижена да реши въпроса със статута ни

Вселенският патриарх Вартоломей демонстрира загриженост за разрешаването на въпроса с Македонската православна църква /МПЦ/ - Охридск...

В Украйна сега има две църкви - едната свързана с Москва, другата - с Киевската патриаршия. Киевската патриаршия се самопровъзгласи през 1992 г., когато Украйна стана независима, и не е призната от нито една православна църква в света. Свързаната с Московската патриаршия църква е най-голямата религиозна общност в Украйна по брой енории, но все повече украинци обаче се самоопределят като последователи на Киевската патриаршия.

През 2016 година предводителите на Киевската патриаршия-Украинска православна църква (УПЦ) патриарх Филарет и митрополит Макарий поискаха от вселенския патриарх Вартоломей да предостави автокефалия на православната църква в Украйна, да признае за недействителен актът от 1686 година, с който Киевската митрополия се е присъединила към Московската патриаршия и да издаде т.нар. томос за автокефалия на православната църква в Украйна.

Украинската православна църква се отцепи от Москва през 90-те години на миналия век, а обаятелният Филарет е най-важният поддръжник на нова независима Украинска православна църква.

Московската патриаршия вече прекъсна връзките с Константинопол по отношение на този въпрос, който счита за несправедливо посегателство върху нейната духовна територия.

Кодзияс: Македонската църква ще бъде призната от Вселенската патриаршия като Охридска архиепископия

Вселенската партриаршия преговаря за признаването на автокефалността на Македонската православна църква /МПЦ/ под името Охридска архи...

В сряда влиятелен духовник от московската патриаршия стигнал дотам, че да предупреждава, че енориашите няма да предават църкви на нова православна институция доброволно.

"Разбира се, хората ще излязат на улиците и ще защитят светите за тях места", е цитиран да казва от руски агенции Иларион, епископ, отговарящ за за дипломацията в патриаршията, който се намира на религиозен конгрес в Казахстан..

Украйна и Русия са на нож от 2014 г., когато улични протести в Киев за украинска интеграция с Европа подтикнаха изгонването на промосковския Виктор Янукович. По-късно през тази година Русия анексира Крим и подкрепи бунтовници, които изградиха две непризнати от никой отцепили се региони в богатия на полезни изкопаеми изток на Украйна. Конфликтът продължава и до ден днешен.

Украинските власти и много богомолци са предпазливи поради влиянието на Кирил, който подкрепи анексирането на Крим и отделянето му от Украйна, както и сепаратистите в източната част на страната.

Украинска автокефална православна църква - нова причина за сблъсък с Русия

Решението за обявяването на автокефалност на православната църква на Украйна е на финалната права. Това твърди специален пратеник на ко...

Руската православна църква определи решението на Вселенската патриаршия като „катастрофално“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа