Въпреки ЕС, Гърция ще осигурява безплатен ток и купони за храна

12548
Въпреки ЕС, Гърция ще осигурява безплатен ток и купони за храна
Снимка: Getty Images/Guliver

Гръцкият парламент ще гласува закона за хуманитарната криза, който ще помогне на най-бедните домакинства. По този начин ще бъде пренебрегнат натискът от ЕС да спре гласуването. Атина реагира гневно на искане от Деклан Костело, представител на екипа наблюдатели на Гърция от Европейската комисия, с което нарежда на правителството да не предприема "едностранен ход".

В последния спор между гърците и кредиторите им, правителственият говорител Габриел Сакеларидис заяви, че действията на комисията са равносилни на "вето" върху закона и увеличават "натиска" върху Гърция.

Може и Гърция да затвори банковия сектор, предложи шефът на Еврогрупата

Гърция може да бъде принудена да прибегне до методи, използвани по време на кризата в Кипър, за да бъде предотвратен буквалния износ на...

Все пак, еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси отрече да има вето върху закона срещу бедността, който по-късно днес ще бъде гласуван от гръцкия парламент, информира АФП. Той добави: "Напълно подкрепяме целта да се помогне на най-уязвимите и изобщо не става въпрос за т. нар. вето върху закона за хуманитарната криза".

"Комисията действа в интерес на Гърция, за което тя е критикувана, ако мога да добавя. Костело има доверието на Комисията и моето, защото върши забележителна работа, помага ни да разберем във възможно най-широк смисъл какво се случва в Гърция", допълни Московиси, без да потвърждава или отрича съществуването на писмото.

Говорителят на гръцкото правителство обясни от своя страна, че Комисията е знаела за закона, който ще осигури безплатно електричество и купони за храна на най-бедните домакинства, едно от главните предизборни обещания на СИРИЗА. Той беше споменат в споразумението от 20 февруари за удължаване на спасителния план на Гърция. Спорът за закона беше разпален, когато копие от предполагаемо писмо на Костело се появи в мрежата, припомня БГНЕС.

"Ние настояваме за правилните политически консултации, включително съвместимост с усилията за реформа. има няколко теми, които трябва да бъдат обсъдени и трябва да ги направим разумно. Да направим нещо друго, означава да действаме едностранно по начин, който не съответства на поетите ангажименти, включително и тези към Еврогрупата", се казва в писмото, цитирано в блога на репортер от британската телевизия "Канал 4".

Шойбле се ядоса на Гърция

Германският финансов министър Волфганг Шойбле обвини гръцкото правителство в пълно разрушаване на доверието на европейските им партнь...

Хуманитарният закон е първия нормативен акт на правителството на Алексис Ципрас, което дойде на власт в края на януари, който ще бъде представен в гръцкия парламент. Гръцкото законодателство настоява домакинствата, оставени без ток, защото не са могли да си платят сметките да получат ограничено количество безплатна електроенергия. Най-много 30 000 домакинства ще получат помощ за жилище, а 300 000 ще получат субсидии за храна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа