Въпреки санкциите - Русия получи положителен кредитен рейтинг от Moody's

2445
Въпреки санкциите - Русия получи положителен кредитен рейтинг от Moody's
Снимка: iStock/Guliver

Статия с много позитивен тон публикува популярното руско издание "Взгляд" - заради факта, че за пръв път от 5 години една от трите най-известни кредитни агенции в света, в случая Moody's, повиши кредитния рейтинг на Русия.

Повишението е много значимо, защото рейтингът вече е Baa3 т.е. най-ниското ниво, препоръчващо инвестиции. Досега обаче агенцията сочеше Русия като дестинация, където не бива да се инвестира.

Тръмп вдигна ограниченията върху компании на Дерипаска

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп премахна санкциите срещу три компании, свързани с руския олигарх Олег Дерипаска ...

Хиперконсервативната дългова политика на руските финансови органи има ключов принос за това, което я поставя сред страните, които според международните анализатори принадлежат към "нововъзникващите пазари", а Русия има почти най-доброто качество на външния дълг, пише "Взгляд", цитиран от Агенция "Фокус". Както се посочва в съобщението на Moody's, "много нисък държавен дълг, значителни държавни активи и постоянно свиване на националния външен дълг по отношение на валутните активи на страната осигуряват значителна степен на стабилност в ситуацията на поддържане на структурни предизвикателства за страната". Подобно ниво на рейтинг от Moody's имат такива страни като Италия, Южна Африка, Унгария.

Руската медия е категорична, че Кремъл е привел в ред руската икономика и сега спадът в цените на петрола не удря така жестоко.

Според последните данни нивото на публичния дълг в Русия е 13.5% от БВП - това е едно от най-ниските в света. Необходимостта на правителството за външни заеми е много малка, а от гледна точка на данъчната консолидация и промените в източниците на инвестиции в държавния дълг, Русия, ако е необходимо, има възможност да реализира планове за заеми в страната, отбелязват анализаторите от Moody's. Според тях политиката, прилагана в страната през последните години, ще укрепи допълнително руските публични финанси.

Нивото на външния дълг е един от най-важните фактори за привлекателност за инвеститорите в развиващите се пазари, които традиционно включват Русия, а влиянието на този фактор се увеличава с увеличаване на дълга на много страни в тази група. Преди няколко дни Standard&Poor's предупреди, че почти една трета от големите емитенти на публичния дълг на развиващите се пазари имат твърде голям размер на дълга (Аржентина, Бразилия, Египет, Ливан и Пакистан). Очакваното забавяне на световната икономика води до допълнителни рискове: според последната прогноза на Световната банка растежът на световния БВП ще е 2,9% тази година и 2,8% през 2020 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа