Въпреки споразумението, протестиращи остават на площада

13592
Въпреки споразумението, протестиращи остават на площада
Снимка: Getty

Радикалните антиправителствени протестиращи в Украйна заплашиха да щурмуват президентския дворец и по този начин да провалят мирното споразумение, предаде AFP.

В петък президентът Виктор Янукович подписа споразумение с опозицията, което открива пътя за предсрочни избори и формирането на правителство на националното единство, докато в същото време дава амнистия за протестиращите, задържани по време на трите дни на безредици, отнели живота на близо 100 души.

Защо трябваше да умрат...

Кореспондентът на швейцарския "Базлер цайтунг", чиято хотелска стая е с изглед към площад Майдан, е намерил куршум на балкона - най-вер...

Споразумението обаче бе посрещнато със скептицизъм от много украинци. „Изборите не са достатъчни – той трябва да напусне властта сега”, каза 34-годишният Олег Букоенко, който се присъедини към 40-те хиляди протестиращи, за да чуе подробности от пакта, подписан в петък. Националисти призоваха от сцената на Майдана протестиращите в 10.00 часа местно време в събота да щурмуват президентството.

В нощта срещу събота е бил свален паметник на Ленин на централния площад в град Днепропетровск. За да осъществят своя замисъл, на участниците в този акт се е наложило да изрежат самата основа на фигурата с ъглошлайф. При падането монументът е останал здрав, а буквите от постамента били събрани от протестиращите за спомен. Първоначално е бил осигурен кран, но кранистът е отказал да участва в това събитие и е опитал да си тръгне от площада. В хода на акцията, която е продължила няколко часа и е събрала хиляди граждани, се е чул изстрел от пистолет.

В събота около 10 000 души остават на площада, въпреки споразумението, настоявайки за оставката на президента след седмица на кръвопролитие, при което силите на реда използваха истински куршуми срещу антиправителствените протестиращи.

Подписаното вчера споразумение между президента Виктор Янукович и опозицията гласи, че ще бъде създадено обединено правителство и ще бъдат проведени президентски избори. Много от протестиращите обаче не вярват на Янукович. В същото време Президентите на Русия и САЩ се съгласиха, че споразумението, подписано от ръководителите на партиите “Баткившчина” Арсений Яценюк и „Свобода” Олег Тягнибок и партия УДАР Виталий Кличко, трябва да бъде изпълнено незабавно.

По данни на министерството на здравеопазването на Украйна, при безредиците в украинската столица са загинали 77 души, а над 600 са ранени. От ведомството отбелязват, че 603-ма души са потърсили медицинска помощ, от които 390 са хоспитализирани. За последното денонощие са ранени 26 души, 21 от които са приети в болница.

Застреляха член на партията на Михаил Саакашвили

Грузинецът Дато Кипиани, който вероятно е бил убит от снайперист в Киев, е бил член на партията на бившия грузински президент Михаил Са...

Междувременно, 22 и 23-ти февруари са обявени за дни на траур заради жертвите по време на масовите безредици.

Белият дом приветства споразумението, подписано в петък, като похвали опозиционните лидери за куража им да признаят нуждата от компромис. В същото време САЩ остават готови да наложат санкции на украинското правителство, ако насилието продължи.

В телефонен разговор с руския президент Владимир Путин президентът на САЩ Барак Обамa нарече договорката между правителството и опозиционните лидери в Киев „много, много крехка”, но отвърна с „Не” на въпроса, дали това е началото на нова Студена война. Обама е настоял за бързо прилагане на уговорката, която трябва да постави край на смъртоносното насилие срещу протестиращите в Украйна.

От своя страна Путин е подчертал необходимостта от приемане на спешни мерки за стабилизирането на ситуацията в Украйна. Според него, радикалната опозиция е довела конфронтацията в Украйна до опасни граници.

Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц приветства подписването на Споразумението между властите и опозицията в Украйна за разрешаване на кризата като крачка, която дава надежда за избягването на по-нататъшни насилие и смърт и открива пътя към стабилизиране на ситуацията в Украйна.

Блокираха киевското летище заради слух, че ВИП персони напускат страната

В Киев завършиха преговорите на европейски дипломати с украинския президент Виктор Янукович и лидерите на опозицията. Това съобщава аг...

„Споразумението между властите и опозицията в Украйна дава надежда, че страната вече е избегнала още по-голяма ескалация на напрежението и нарастване на броя на убитите. Аз приветствам това споразумение , макар че пътят към възстановяване на доверието и стабилността въобще няма да бъде лек”, заяви Шулц.

Лидерът на парламентарната фракция „Удар” Виталий Кличко е нарекъл „голяма грешка” позицията на „десните” опозиционери, които са изявили готовност за въоръжено противопоставяне, за да постигнат своите цели – оставката на президента на Украйна Виктор Янукович и ареста на ръководителите на силовите структури в страната, предаде Интерфакс. В същото време лидерът на „Удар” е заявил, че според него президентът няма да подаде оставка доброволно.

Източник: Фокус

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа