Въпреки Унгария - ЕС одобри 18 млрд. евро в помощ на Украйна

8632
Въпреки Унгария - ЕС одобри 18 млрд. евро в помощ на Украйна
Снимка: Getty Images

Съветът на Европейския съюз постигна съгласие по законодателен пакет, който ще даде възможност на блока да подпомогне финансово Украйна през 2023 г. с 18 млрд. евро.

Предложението беше прието от Съвета днес, 10 декември, чрез писмена процедура и ще бъде представено на Европейския парламент за гласуване през следващата седмица. Процедурата е формална, тъй като ЕП вече одобри заема на 24 ноември. Това означава, че сега няма нужда от пълно мнозинство в Съвета, а само квалифицирано т.е. един член против (в случая Унгария) няма никакво значение за крайното решение - съгласно чл. 294 от Договора за функциониране на Европейския съюз.

Унгария наложи вето в ЕС за помощта от 18 млрд. евро за Украйна

Унгарското правителство блокира споразумението за пакет от помощи на ЕС за Украйна в размер на 18 млрд. евро този вторник. Това&nb...

Всичко това се случва въпреки ясно изразеното несъгласие от страна на Унгария. Само че ЕС държи да замрази милиарди еврофондове на Будапеща и имаше лостове, които да използва в случая. Преди няколко дни изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза, че дори да има съгласие на 26, а не на 27 страни членки, Киев пак ще получи парите.

"Украйна може да разчита на ЕС. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна, включително финансово, докато е необходимо. Законодателството, което приехме днес, означава, че Украйна може да разчита на редовна финансова помощ от ЕС до 2023 г.", заяви Збинек Станюра - министър на финансите на Чехия, която е ротационен председател на Съвета на ЕС. Съобщението бе публикувано в официалния сайт на Съвета.

Пакетът предвижда структурно решение за финансова подкрепа на Украйна през 2023 г. Заемите ще имат 10-годишен гратисен период. Държавите членки ще покрият по-голямата част от лихвените разходи чрез външни целеви приходи. Гаранциите за тези заеми ще бъдат предоставени или от бюджета на ЕС, или от държавите членки.

Целта е да се осигури краткосрочно финансово облекчение, като се финансират неотложните нужди на Украйна, възстановяването на критичната инфраструктура и първоначалната подкрепа за устойчиво следвоенно възстановяване, с оглед подпомагане на страната по пътя ѝ към европейската интеграция.

Как Украйна ще връща отпуснати милиарди? Ето кой колко ѝ е дал

100 000 000 000 долара или 2500 долара за всеки украинец – толкова голям е вече държавният дълг на Украйна. Основната причина за ...

Част от законодателния пакет - изменение на финансовия регламент - вече беше приета от Съвета на ЕС в състав Екофин на 6 декември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа