Върховният комисар на ООН: ЕС може да приюти 1 милион имигранти

14598
Върховният комисар на ООН: ЕС може да приюти 1 милион имигранти
Снимка: Gettyimages.com

Европейският съюз (ЕС) трябва да предприеме по-сериозни мерки за справянето с бежанската криза като може да приюти до 1 млн. имигранти. Това заяви Върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хусейн по време на дебат за правата на бежанците в Съвета по човешките права към организацията. 

"Това ще представлява едва 0,2% от популацията на ЕС", каза той. "Когато хората са неспособни да използват редовните канали за бягство от потисничеството, насилието и икономическите трудности, те биха могли в отчаянието си да открият някои необичайни такива", допълни още Хусейн.

Италия иска повече солидарност от Европа за имигрантите

Италия иска Европа да бъде по-солидарна в ситуацията с имигрантската криза на Стария континент, предаде БНР. В Италия има известно нап...

От началото на годината повече от 100 000 души са достигнали до Европа, преминавайки през Средиземно море на паянтови и гумени лодки, често пъти застрашавайки живота си. Други 1800 обаче загинаха при опита си да достигнат до бреговете на ЕС, предаде БГНЕС.

Посланикът на Латвия в ООН Раймондс Янсонс, който говореше от името на ЕС, заяви, че съюзът прави опити за справянето с кризата. "Ситуацията, пред която е изправена Европа по южната си граница, е безпрецедентна не само заради броят на емигрантите и бежанците, които пристигат с лодки и трагичната загуба на животи в Средиземноморието, но и заради реакцията, която те предизвикаха", каза той пред съвета.

Същевременно Унгария заплаши да затвори границата си със Сърбия, за да спре прилива на имигранти. "Не смятаме, че е правилно да ни изпращат бежанци. Те трябва да се спират още на сръбска територия", заяви унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за местно радио.

В началото на юни говорител на Европейската комисия заяви, че към момента Брюксел не вижда голям миграционен натиск в нито една друга страна от Европейския съюз, освен в Италия и Гърция. 

Никола Казаков: Другите европейски държави трябва да приемат повече бежанци

България може да приеме тази година не повече от 11 хил. бежанци. Този капацитет вече е почти запълнен, каза пред БНР председателят на ...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа