Задължителен зелен пропуск от днес в Италия: Протести на пристанищата

3283
Задължителен зелен пропуск от днес в Италия: Протести на пристанищата
Снимка: Unplash

Днес в италианските пристанища се събраха протестиращи заради влизащите в сила нови изисквания за работниците, породени от пандемията, съобщи АФП

Около 300 души блокираха входа на пристанище Генуа в северозападната част на страната, което доведе до закъснения и опасения, че това ще бъде началото на ден на блокади и демонстрации.

Стотици хора демонстрираха и в пристанището на Триест, основен транспортен възел в североизточната част на Италия, но регионалният ръководител Масимилиано Федрига твърди, че "пристанището работи".

От днес всички работници трябва да показват т.нар. зелен пропуск, който да доказва ваксинация, скорошно преболедуване на вируса или отрицателен тест - или ще бъдат обявени за отсъстващи без заплащане.

Повече от 86% от италианците на възраст над 12 години са получили поне една доза ваксина, като по този начин автоматично се класират за сертификата.

Стачки заради ваксинирането срещу коронавирус може да блокират важен сектор в Италия

Италианският зелен сертификат (Green Pass) става задължителен за всички работни места от днес, 15 октомври, но има опасения от стачки с...

Но се смята, че до три милиона работници не са ваксинирани - и повечето от тях ще могат да работят само ако сами си плащат за тестовете на всеки 48 или 72 часа, в зависимост от вида.

Ивано Русо, генерален директор на търговската група Confetra, заяви пред АФП, че от общо 900 000 шофьори на камиони, куриери и складов персонал, наети от членове на неговата група, "25-30%" нямат сертификати за Covid.

Докерите в Триест заплашиха да стачкуват за неопределено време, въпреки че им бяха предложени безплатни тестове за коронавирус.

Според журналист от АФП в Генуа малката блокада е била мирна в началото на деня, въпреки че някои шофьори на камиони са съобщили за закъснения.

"Днес е много трудно да се разтовари", казва Марко, 50-годишен шофьор, пред информационната агенция AНСА. И добавя: "Направих си ваксината, за да получа зелен пропуск, защото трябва да работя".

Италия достигна 80% ваксинационно покритие

Италия ваксинира над 80% от гражданите на възраст над 12 години. Те са със завършен пълен курс на ваксинация срещу коронавирус, предаде...

Според правителствени данни в сряда са били изтеглени над 560 000 зелени пропуска, което предполага, че появата на новите правила стимулира ваксинирането.

Правителството на премиера Марио Драги защити зеления пропуск като начин за избягване на по-нататъшни блокирания в Италия, където икономиката се очаква да отбележи почти 6% ръст тази година след опустошителната рецесия, предизвикана от коронавируса.

Изглеждаше малко вероятно министрите да се поддадат на призивите за безплатни тестове за всички, но информационната агенция ANSA съобщи, че те обмислят по-големи данъчни облекчения за фирмите, които плащат за тях.

В петък в цялата страна се очакваха протести срещу зелените паспорти, но правителството се надява да избегне повторение на демонстрациите в Рим от миналия уикенд, които прераснаха в ожесточени сблъсъци, разпалвани от крайно десни екстремисти.

Профсъюзите планират антифашистки митинг в събота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа