Захариева: ЕС ще привлече 44 млрд. евро за развитието на Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн

1044
Захариева: ЕС ще привлече 44 млрд. евро за развитието на Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз желае да модернизира, задълбочи и разшири своето партньорство с Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Един от важните инструменти за постигане на това е Европейският външен инвестиционен план, който се очаква да привлече публични инвестиции от 44 милиарда евро, като участието на ЕС в него ще е 4,1 милиарда евро. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред 35-ото заседание на Съвместната парламентарна асамблея на Групата страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ) и Европейския съюз. Срещата се провежда в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел, съобщиха от МВнР.

Съвместната парламентарна асамблея се състои от равен брой депутати - от Европейския парламент и от националните законодателни органи на държавите от АКТБ, като заседава два пъти годишно. Захариева бе изслушана от депутатите като председател на Съвета на ЕС.

Захариева: Няма да има проблем по изпълнението на договора ни с Македония след преименуването й

Няма да има проблем по изпълнението на Договора ни за добросъседство с Македония след преименуването й. Това каза пред журналисти вицеп...

В речта си българският първи дипломат изтъкна и ролята на Европейския доверителен фонд за извънредни ситуации в Африка, чиято цел е да се справи с причините за миграцията и да подпомогне 26 страни от Северна Африка, Сахел и Африканския рог. По него са договорени програми за 3,4 милиарда евро.

Захариева призова за още по-голямо задълбочаване на сътрудничеството в областта на миграцията и мобилността, като акцентира специално на ситуацията в Либия. Тя подчерта и ключовата роля на АКТБ за постигането на Парижкото споразумение за климата, като призова депутатите от тези държави да продължат усилията по неговото прилагане.

“Както знаете, ние се намираме във важен момент за отношенията между ЕС и АКТБ: очаквам формално да одобрим мандата за започване на преговори за следващото споразумение между нас след изтичането на споразумението от Котону през 2020 г. - каза Захариева. - Това е възможност да създадем ново политическо партньорство, което да надхвърли нашите традиционни отношения.”

Очаква се през есента да запознат преговори по новото споразумение, известно като Пост-Котону с мандата, който трябва да бъде одобрен до края на Българското председателство.

Захариева: Македония няма да има териториални претенции към нас и заради гръцкия договор

Неслучайно настоявахме толкова много да подпишем Договор за добросъседство и сътрудничество като условие преди да дадем зелена светлина...

Споразумението от Котону в момента задава общата рамка на отношенията на ЕС с държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ). Негова цел е намаляването и в крайна сметка изкореняването на бедността, както и оказването на принос за постепенното интегриране на държавите от АКТБ в световната икономика. Действието на споразумението от Котону ще изтече през февруари 2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com