Закон срещу ЛГБТИ и в Румъния?

2652
Закон срещу ЛГБТИ и в Румъния?
Снимка: Sofialive

Доскоро повечето румънци не бяха и чували за абревиатурата ЛГБТИ (лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендър и интерсексуални). Темите за половата и сексуална идентичност не заемаха особено място в обществения дебат на страната. През 2018 година в Румъния се проведе референдум срещу еднополовите бракове, подкрепян и от Румънската православна църква. Но той се провали поради липса на интерес: въпреки масивните опити за мобилизация на електората, в гласуването се включиха едва 21 процента от имащите право на глас.

Сега няколко румънски десни партии се опитват да насочат вниманието към темата за ЛГБТИ общността и по-конкретно към това, че било необходимо да се води борба срещу “ЛГБТИ идеологията” и “хомосексуалната пропагандата”. А средството, с което това ще бъде постигнато, е внос от чужбина: Законът на Виктор Орбан срещу ЛГБТИ, в който педофилията е преплетена с хомосексуалността и транссексуалността. Според партиите, които подкрепят инициативата, Румъния също трябвало да пази своите непълнолетни от ЛГБТИ пропаганда. За целта в парламента ще бъде внесен законопроект, който следва унгарския пример.

Унгарското малцинство е в основата на инициативата

В много отношения инициативата е взривоопасна. “Злото вече е извършено”, казва публицистът Дан Тапалага, “подривният разказ срещу ЕС вече се настани в мейнстрийма и у нас”. Пред ДВ юристът и политик Петер Екщайн-Ковач коментира: “Прави се опит Румъния, която досега беше с ясна проевропейска насоченост, да бъде приобщена към един антиевропейски съюз, който е приятелски настроен към Кремъл”. 

Инициативата за приемане на закон срещу ЛГБТИ общността дойде в края на юли от две извънпарламентарни дяснопопулистки партии на унгарското малцинство в Румъния. Едната от тях все пак е представена в парламента чрез Золтан Закариас, макар че той бе избран за депутат от Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) - най-голямата унгарска партия в страната. ДСУР предстои да заеме позиция по темата през есента, когато законопроектът бъде внесен. Но партията официално подкрепя планирания от Виктор Орбан референдум в Унгария, който ще се проведе през януари 2022, и призовава всички трансилвански унгарци с двойно гражданство да участват в него.

Парадоксално е, че даже крайнодесният Алианс за обединението на румънците (АОР), който по принцип води политика срещу унгарското малцинство, сега се солидаризира с тази линия и също смята да внесе свой законопроект срещу ЛГБТИ общността. Лидерът на Алианса Георге Симион обаче е доказан почитател на унгарския премиер и наскоро дори се нарече “румънския Орбан“.

Позицията на Демократичния съюз на унгарците в Румъния се превръща в голям проблем за политическата стабилност в страната. Съюзът е част от трипартийната проевропейска коалиция, която управлява страната от края на миналата година. Все повече обаче ДСУР се превръща в проводник на политиката на Орбан и неговата партия “Фидес”.

Национализмът сред унгарското малцинство в Румъния буди тревога 

Според румънския политолог Кристиян Първулеску, поведението на унгарското малцинство е резултат от предизборната кампания, която Виктор Орбан води в Унгария: “За Орбан е много важно да получи гласовете на трансилванските унгарци”, казва политологът. “Те са консервативни, но не антиевропейски настроени, поради което той сега се опитва да ги мобилизира с темата за ЛГБТИ, която разделя обществото и с която човек лесно може да спечели гласове”, обяснява експертът.

Адвокатът Петер Екщайн-Ковач, който дълги години беше член на ДСУР и представляваше вече несъществуващото либерално крило на партията, е много загрижен за Унгарския съюз в Румъния и прави исторически паралел: “Етническите германци в Трансилвания някога са имали много силна регионална идентичност“, казва той. “Но мотото им ”Трансилвания, мил наш роден дом” се промени през 30-те години на миналия век в “Германия над всичко”. Усещането за Трансилвания като родина постепенно се подменя от идеята за общата унгарска кръв и Унгария като родина. Мисля, че това е много опасно”, добавя той.

Политологът Кристиян Първулеску потвърждава тази диагноза: „В миналото ДСУР се застъпваше за интеграцията на трансилванските унгарци в мултикултурна и мултиетническа Трансилвания, а сега Съюзът застъпва идеята за етническа и културна Велика Унгария“, казва той.

А разривът сред управляващите в Румъния вече е видим: в новия личен паспорт, представен наскоро от Министерството на вътрешните работи, в графата за пол предишното съкращение SEX е заменено от абревиатурата GEN. Това предизвика вълна от възмущение сред националисти, представители на църквата, но и някои политици от управляващата коалиция, които провидяха в съкращението настъпление на предполагаеми “джендър идеологии”. Министерството на вътрешните работи незабавно оттегли промяната.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа