Закон в Италия: Да се прави ДНК тест на кучета, за да е ясно кой стопанин не е чистил след тях

1653
Закон в Италия: Да се прави ДНК тест на кучета, за да е ясно кой стопанин не е чистил след тях
Снимка: iStock

Всички стопани на кучета са задължени да заведат домашните си любимци на ДНК тест. След това генетичната информация за всички 40 000 кучета, които са регистрирани в тази част на Италия, ще бъде събрана в специална база данни за четириногите приятели. Така в бъдеще местните власти в италианската провинция ще могат да определят точно след кое куче е оставено непочистено и собствениците му ще трябва да плащат глоба.

Очаква се законът да има възпиращ ефект

Общинският съветник Арнолд Шулер, инициатор на новия закон, е убеден, че той ще има много голям възпиращ ефект. Когато всички знаят, че ако зарежат екскрементите на кучето си на улицата или просто захвърлят торбичката с тях в някоя градинка, ще понесат наказание, това ще промени ситуацията, пише АРД.

Още: Проучване: Кучетата също гледат телевизия, обичат филми за природата

През последната година в град Болцано жителите са подали 400 жалби за непочистени от кучешки ексременти публични пространства. От общината, разбира се, се заеха с почистването, но стопаните на кучетата нарушители останаха анонимни. Отсега нататък от екскрементите ще се взимат проби, които да бъдат сравнени с генетичната база данни и така стопаните ще бъдат глобявани.

Според някои законът е безсмислен

Някои обаче протестират срещуновия закон, пише АРД. Активистката за правата на животните Соня Меранер, която също е стопанка на куче, отказва да подложи домашния си любимец на теста. По думите ѝ той е безсмислен, най-вече защото ще бъдат тествани само кучетата, които са регистрирани в Южен Тирол. В същото време кучетата на туристите или стопаните с адрес в други области, не подлежат на тест.

Активистката дори е организирала онлайн петиция и иска да заведе колективен иск срещу новия закон. Според Меранер хората ще започнат да заобикалят закона като регистрират животните си на друго място или фиктивно ги обявят за починали. Освен това, Меранер се притеснява, че може да се увеличи броят на бездомните кучета в провинцията.

Още: Три години затвор или глоба за клане на куче в Южна Корея

Едва една четвърт от кучетата са регистрирани

Местните власти засега са регистрирали в новата система около 10 000 кучета - около една четвърт от всички в региона. За въвеждането на този закон се знае от две години и някои навярно са се надявали, че той няма да влезе в сила наистина, казва общинският съветник Шулер пред АРД.

За да улеснят процеса за стопаните на кучета, на някои места са отворени и обществени центрове за ДНК тестове, с които да се подпомогне работата на ветеринарите. Според Шулер голямата част от кучетата ще влязат в регистъра в съвсем близко бъдеще.

Местните власти подчертават също, че този нов закон няма да струва нищо на данъкоплатците. Във вече съществуващата база данни с регистрирани кучета просто е добавен още един критерий. Стопаните на кучетата обаче ще трябва да платят за взимането на ДНК пробата - тя струва 65 евро, обяснява АРД. Ако откажат да тестват кучето си обаче, глобите достигат до 1064 евро.

Още: За кои кучета се смята, че живеят най-дълго

Законът може да бъде полезен и за друго

Според Шулер вече има и други региони в Италия, които проявяват интерес към въвеждането на този нов модел. Правителството в Рим също следи развитието на ситуацията и вече добави графа "ДНК тест" към националната база данни за домашни любимци. В Южен Тирол много общини, включително в селските райони, настояват за ДНК тестове за кучетата.

С помощта на събраните генетични данни в бъдеще ще бъде по-лесно вече и друго - да се идентифицират собствениците, отговорни за агресивни кучета, които хапят хора или нападат добитък.

 

Още: Кое куче се отглежда най-лесно

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа