Законът за амнистията на протестиращи в Украйна не беше приет от опозицията

14390
Законът за амнистията на протестиращи в Украйна не беше приет от опозицията
Снимка: Actualno

Опозицията в Украйна отказа да подкрепи гласувания от Върховната рада закон за амнистия на участвалите в антиправителствените протести. Само управляващото мнозинство гласува мярката и я прие с 231 гласа, като границата беше 226.

Причината е условието до 15 дни демонстрантите да се изтеглят от всички окупирани от тях държавни учреждения в Киев. През последната седмица и половина протестиращите успяха да превземат ключови сгради, включително тези на украинското правосъдно министерство и на украинското министерство на културата.

Какво става, Украйна?

"На ръба на гражданска война сме". Първият украински пост-независим президент Леонид Кравчук (1991-1994), използва точно тази фраза, за...

Съгласно закона амнистия получават всички, освен извършителите на тежки престъпления. Авторът на законопроекта Юрий Мирошниченко обясни, че се дава амнистия на хора, които сега са разследвани или вече са им наложени санкции. Той каза, че няма да има силово разпръскване на демонстрантите на площад „Независимост” в Киев.

Протестите на площад "Независимост" ще продължат, заяви лидерът на опозиционната партия "Свобода" Олег Тягнибок. "С приемането на дадения закон управляващите искат да прехвърлят на нас отговорността за ситуацията в държавата", изтъкна Тягнибок, предаде bTV.

Приетият закон за амнистия ще "повиши температурата в обществото", заяви лидерът на партия "УДАР" Виталий Кличко. Опозицията няма намерение да изпълнява приетия закон за амнистия при условието за деблокиране на административните сгради, заяви депутатът от опозиционната партия "Отечество" Андрий Парубий.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа