Западните лидери приветстваха победата на Макрон

1581
Западните лидери приветстваха победата на Макрон
Снимка: Getty Images/Guliver

Западните лидери побързаха да поздравят центристкия президент на Франция Еманюел Макрон за преизбирането му и за победата над крайнодясната лидерка Марин льо Пен на изборите днес.

"Можем да разчитаме на Франция за още пет години", написа в Twitter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Радвам се, че ще можем да продължим нашето отлично сътрудничество", написа в Туитър пък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Канцлерът Олаф Шолц заяви, че френските гласоподаватели "днес са гласували силно доверие на Европа".

Макрон: Ще работя за по-справедливо общество и равенство между мъжете и жените

Еманюел Макрон благодари на всички, които са гласували за него. Той заяви, че осъзнава, че мнозина са го подкрепили, само за да блокира...

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън пък нарече Франция "един от нашите най-близки и най-важни съюзници". В съобщение в Туитър Джонсън заяви, че очаква "да продължим да работим заедно по въпросите, които са най-важни за нашите две страни и за света".

"Очаквам с нетърпение да продължим съвместната си работа по въпросите, които са най-важни за хората в Канада и Франция - от защитата на демокрацията, през борбата с изменението на климата, до създаването на добри работни места и икономически растеж за средната класа", заяви от своя страна канадският министър-председател Джъстин Трюдо.

Италианският министър-председател Марио Драги определи победата на Макрон като "чудесна новина за цяла Европа". Испанският Педро Санчес пък обяви, че Европа печели. "Гражданите избраха една Франция, ангажирана с изграждането на свободен, силен и справедлив ЕС. Демокрацията побеждава. Европа печели", написа в Туитър социалистическият министър-председател Педро Санчес. "Поздравления, Еманюел Макрон".

Министър-председателят на Белгия Александър Де Кроо заяви, че френските гласоподаватели са направили "силен избор", избирайки "сигурността и ценностите на Просвещението".

Дебатът между Макрон и Льо Пен: Остри обвинения, но без категоричен победител

На 20 април двамата кандидати за втори тур на президентските избори във Франция крайнодесният лидер Марин Льо Пен и настоящият френски ...

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди изпрати своите "горещи поздравления" и заяви, че неговата организация ще продължи да разчита на подкрепата на Макрон на европейската и световната сцена, "тъй като хуманитарните предизвикателства и бежанските кризи стават все по-сериозни и сложни с всеки изминал ден".

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че очаква с нетърпение да "продължи важното партньорство" с Франция "за един по-здравословен, по-безопасен и по-справедлив свят".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа