Западните страни се шпионират по поръчка на САЩ, твърди датско издание

1039
Западните страни се шпионират по поръчка на САЩ, твърди датско издание
Снимка: Getty Images/Guliver

Дания помогнала на САЩ да шпионира съседите си - Германия, Франция, Швеция, Норвегия... И американският президент Джо Байдън просто така отива в Европа! Трудно е да си представим по-неблагоприятен момент за откровения! Но при всеобщото възмущение у всеки има част от общия интерес, за да не раздува тази история, казва датски изследовател. В края на краищата остава да видим кои страни освен Дания са изпълнили деликатните задачи на американската АНС. Тази тема разглежда датското издание Berlingske

Предполагаше се, че предстоящото посещение на Джо Байдън ще потвърди, че всичко се нормализира и ще бъде както преди. „Америка се завърна“ - обяви той. А две седмици по-късно, по време на първата си визита в Европа, той ще докаже, че приятелството от двете страни на Атлантика е по-силно от всякога.

И тогава се случи неприятното. В неделя (30 май) вечерта Датското радио съобщи, че Съединените щати подслушват водещи политици в Германия, Швеция и Норвегия, а Дания им помага. "Няма съмнение, че времето никак не е подходящо” - казва Мартин Маркусен, професор в Университета в Копенхаген и изследовател на дипломацията. „Ситуацията заплашва да се влоши, ако не се реши. Това е заредено с изостряне на отношенията между Дания и нейните съседи и на Съединените щати с нейните съюзници“ - казва той.

Съобщава се, че сред жертвите на шпионажа били германският канцлер Ангела Меркел и бившият външен министър, а сега президент, Франк-Валтер Щайнмайер.

Според Датското радио шпионажът е разкрит още през 2015 г. в доклад на военното разузнаване с кодово име „Операция Рогоз. В него се твърди, че следенето е извършено чрез датски интернет кабели в сътрудничество с Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ.

Подслушването е извършено, когато Джо Байдън е вицепрезидент по времето на Барак Обама, а сега, когато отива в Европа, разговорът заплашва да получи неприятен обрат - пише брюкселското издание Politico.

Шпиониране на приятели

Министрите на отбраната на Норвегия и Швеция вече поискаха обяснение от Дания.

А в понеделник (31 май) вечерта Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон излязоха на сцената: „Това е неприемливо между съюзници и още повече между европейски партньори“ - каза Еманюел Макрон, а Меркел се съгласи с него.

Йенс Рингсмос, професор във Факултета по социални науки в Университета на Южна Дания и експерт от алиансите, оприличи ситуацията на театър, където много събития се провеждат зад кулисите. Политиците не могат да имат представа какво се случва в разузнаването, но публиката вижда само тези на сцената.

Захарова: Скандалът с подслушването в Дания е върхът на айсберга на ситуацията в НАТО

Информацията, че датските специални служби заедно със САЩ са шпионирали европейски политици, е само „върхът на айсберга“, с...

„Сега част от случващото се зад кулисите проникна през завесата и влезе в аудиторията. И политиците трябва да реагират по някакъв начин. Би било изключително странно, ако шведите, германците и норвежците не осъдят ситуацията. Но повечето от тях едва ли са изненадани” - казва Йенс Рингсмос.

Въпреки поредицата от гневни коментари, този въпрос едва ли ще се превърне в основен на срещите на Джо Байдън в Европа, заяви Хенрик Брайтенбах, ръководител на Центъра за военни изследвания в университета в Копенхаген. „Политиците трябва да успокоят националните си аудитории, че и те са недоволни. Но в действителност всички са заинтересовани всичко да се успокои възможно най-скоро“ - казва той.

В същото време основната новина тук е ролята на Дания в подслушването на Меркел и други. Вестник Dagbladet Information разкри още през 2014 г., че датската военна разузнавателна служба е помогнала за подслушване на кабели за данни, но без да сочи имена. А още по-рано, през 2013 г., американският разобличител Едуард Сноудън съобщи, че АНС използва тази система, за да подслушва телефона на Ангела Меркел. Последваха гръмки протести от Германия и изгонването на шефа на ЦРУ от Берлин. Но протестите бързо заглъхнаха и две години по-късно наказателното разследване по случая беше закрито.

Този път страните също са заинтересовани да закрият публичната част на делото възможно най-скоро, предполага Хенрик Брайтенбах. „Шпионажът между приятели го е имало и ще го има. Неприятно е, но е вярно“ - казва той. После цитира датския министър на отбраната Трине Брамсен за недопустимостта на систематичен шпионаж между съюзниците. „Тоест се оказва, че непрекъснатото шпиониране на приятели не е нормално. Но ако е малко, тогава може. По този начин се признава, че това така и става“ - казва Хенрик Брайтенбах.

Последиците за Дания

Твърдения на датска телевизия: Помагали сме на САЩ да шпионират висши политици

Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) е подслушала датските интернет кабели, за да шпионира висши политици и високопоставени с...

Въпреки че Дания е помогнала на САЩ да подслушват телефона на Ангела Меркел, това не означава, че тя е единственият им обект в шпионирането на европейски политици или дори най-важният. Както проличава от разкритията на Едуард Сноудън от 2013 г., датското военно разузнаване е само един от многото сътрудници на АНС по света.

„Ще бъда много изненадан, ако Дания изведнъж се окаже единствената, която е направила това или поне е изразила готовността си“ - казва Йенс Рингсмос.

Разобличението е заредено и с последици за датското военно разузнаване. Оказва се, че то е нарушило едно от най-важните правила на разузнаването: тайната информация трябва да се пази в тайна. „Доказано е, че във военното разузнаване е имало течове и това може да подкопае желанието на други страни да споделят информация с Дания в бъдеще“ - казва Йенс Рингсмос.

Американският шпионаж няма да остане без последствия във външната политика. Хенрик Брайтенбах смята, че тези разкрития са една от причините за растежа на бюджетите за отбрана в редица европейски държави през последните години. „Струва ми се, че тази стара история изигра роля, когато европейската отбрана получи нови вливания и стана по-независима от САЩ. Шпионските разкрития също допринесоха за това“ - заключава той.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа