Заради Орбан: ЕП иска съд за ЕК, може да има вот на недоверие към Фон дер Лайен

8953
Заради Орбан: ЕП иска съд за ЕК, може да има вот на недоверие към Фон дер Лайен
Снимка: Getty Images

Повечето политически групи в Европейския парламент (ЕП) искат разследване на решението на Европейската комисия (ЕК) да размрази евросредставата за Унгария, евентуално да се стигне до дело в Европейския съд и възможен вот на недоверие към ЕК, като същевременно призовават Европейският съвет да лиши Унгария от правото на глас заради неспазване на върховенството на закона в страната. Това пише в свой авторски материал EURActiv.

Още: 50 млрд. евро помощ: Брюксел е готов да клекне пред Орбан заради Украйна

Предисторията

ЕК отпусна 10,2 милиарда евро финансиране за Унгария на 13 декември, 2023 година, в навечерието на срещата на върха на ЕС с основна тема подкрепата за Украйна. Надеждата на Брюксел - да обезвреди заплахата на унгарския премиер Виктор Орбан да провали пакета от 50 млрд. евро и да блокира началото на преговорите за присъединяване с Киев: Милиарди от ЕС: Няма пари за Украйна, има пари за Украйна. Нови санкции срещу Русия

Въпреки че зелената светлина от ЕК се очакваше, тя бързо предизвика възмущение, като евродепутатите обвиниха Комисията, че се е поддала на изнудването на Орбан.

Заплаха за Брюксел

Със съгласието на мнозинството в Европейския парламент – съставено от социалистите (S&D), групата на Зелените/EFA, дясноцентристката ЕНП, либералната Renew и групата на левицата – се очаква парламентът да одобри незаконодателна резолюция по темата в четвъртък (18 януари). Двете ключови точки са призив към Съвета да започне процеса на отнемане на правата на глас на Унгария съгласно член 7.2 от Договора за ЕС и да започне парламентарно разследване за определяне на законността на решението на ЕК да размрази унгарските фондове, както и да стартира производство пред Съда на ЕС.

Член 7.2 предвижда, че Европейският съвет, с одобрението на мнозинство от две трети, може да призове Унгария да отговори пред Европейския съвет за нарушенията на върховенството на закона в страната, след което националните лидери на ЕС могат да решат да отнемат правото на глас на страната.

Още: Финландски евродепутат поиска да се отнеме правото на глас на Унгария в ЕС

ЕП също така "инструктира своята комисия по правни въпроси да предприеме необходимите стъпки възможно най-скоро във връзка с решението на Комисията, водещо до размразяването на 10,2 милиарда евро, включително анализ на правните услуги в съответствие с член 149, с оглед на преглед на законосъобразността на решението… пред Съда на ЕС", гласи проектоспоразумението на резолюцията, получено от Euractiv.

"Ние също така изпращаме силен сигнал до Комисията: ако те просто разпределят милиарди евро, за да избегнат ветото на Унгария, няма да им се размине. (…). Тъй като върховенството на закона не работи в Унгария, Европейският парламент сега започва това дело срещу Комисията", каза един от водещите преговарящи по резолюцията, евродепутатът от Зелените Даниел Фройнд. Фройнд е известен в България както заради темата с Пирин, така и заради списъка "Магнитски": Евродепутат: ЕК си е замълчала при молба за помощ срещу корупцията от България

Мнозинството евродепутати казват, че решението на ЕК да отпусне средствата не се основава на обективни подобрения в съдебната система и върховенството на закона в Унгария, както се аргументира от изпълнителната власт на ЕС.

Още: Нов закон в Унгария: Влизаш в затвора, ако си чужденец и даваш пари за политика

Вот на недоверие към Фон дер Лайен?

ЕП се надява да изпрати предупреждение до Комисията преди срещата на върха на ЕС на 2 февруари и да попречи на изпълнителната власт да размрази допълнителни средства за Унгария в замяна на подкрепата на Орбан за допълнителна финансова помощ за отбранителните усилия на Украйна.

"Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен си позволи да бъде изнудвана от Виктор Орбан и отпусна 10 милиарда евро на данъкоплатците в Унгария въпреки огромната корупция в страната. Европейският парламент не се съгласява с това и ще оспори нейното решение пред Съда на Европейските общности", казва евродепутатът от Renew Мориц Кьорнер.

Renew, водена от унгарския евродепутат Каталин Чех и Кьорнер, решава дали да настоява за поправка, която да включва в резолюцията вот на недоверие срещу Фон дер Лайен, задействан, ако изпълнителната власт размрази още средства от ЕС за Унгария, потвърдиха източници от групата.

Още: Под натиска на Орбан: ЕС отблокира замразени пари, за да махне ветото му за Украйна

Опитът да има вот на недоверие може да се разглежда като опит на либералите да дестабилизират Фон дер Лайен, която принадлежи към дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и може да се кандидатира за втори петгодишен мандат тази година, и да подобрят шансовете на френския комисар Тиери Бретон да наследи Фон дер Лайен.

Досега ЕНП, най-голямата група в парламента, блокира вота на недоверие към проектоспоразумението, казаха пред Euractiv източници, информирани за преговорите.

"Резолюцията не беше отслабена от ЕНП", каза евродепутатът от ЕНП Петри Савармаа пред Euractiv, добавяйки, че "имаме най-решителната резолюция досега по отношение на Унгария… Сега трябва да я подложим на гласуване и да видим каква подкрепа ще събере". "Сериозно молим държавите членки да гарантират, че вземането на решения в Съюза няма да бъде парализирано. Просто не можем да продължаваме така повече", уточни той.

ЕС продължава процедурите срещу Полша и Унгария за върховенството на закона

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа