Защита на журналистите и повече прозрачност: Европарламентът с нов важен закон за медиите

1775
Защита на журналистите и повече прозрачност: Европарламентът с нов важен закон за медиите
Снимка: iStock

Европейският парламент прие нов законопроект, с който се повишава защитата на журналистите и медиите в ЕС от политическа или икономическа намеса, предава репортер на Actualno.com от Страсбург.

Законодателната рамка, приета с 464 гласа "за", 92 гласа "против" и 65 гласа "въздържал се", предвижда държавите членки да бъдат задължени да защитават независимостта на медиите, а всички форми на намеса в редакционните решения ще бъдат забранени.

Какви са мерките?

С гласуването на евродепутатите вече на властите ще бъде забранено да притискат журналисти и редактори да разкриват източниците си, включително чрез задържане, санкции, претърсвания на офиси или чрез инсталиране на софтуер за наблюдение на техните електронни устройства.

Още: Равните права и отношение към жените: Европарламентът отчете напредък и постави нови цели

ЕП определи нови сериозни защитни мерки във връзка с използването на шпионски софтуер, като вече то ще бъде възможно само за отделни случаи и след разрешение от съдебен орган, който разследва тежки престъпления, наказуеми с лишаване от свобода. Дори в тези случаи засегнатите лица ще имат правото да бъдат информирани относно наблюдение и ще могат да го оспорват.

С цел да се предотврати използването на обществените медии за политически цели, техните ръководители и членове на управителните съвети вече ще бъдат избирани чрез прозрачни процедури за достатъчно дълъг мандат. Те няма да могат да бъдат освобождавани преди изтичането на договора им, освен ако вече не отговарят на професионалните критерии.

Още: Политици съдят най-често журналистите в Европа

Обществените медии ще трябва да бъдат финансирани чрез прозрачни и обективни процедури, а финансирането следва да бъде устойчиво и предвидимо, реши още ЕП.

Кои са собствениците на медиите?

С новата рамка вече всички медии ще имат прозрачност от гледна точка на това кой ги контролира и какви интереси могат да влияят на отразяването на събитията. Всички медии за новини и актуални предавания, независимо от техния размер, ще трябва да публикуват информация за своите собственици в национална база данни, включително ако те са пряко или косвено собственост на държавата.

Освен това медиите ще трябва да обявяват и средствата, получени от държавна реклама, както и държавната финансова подкрепа, включително от държави извън ЕС.

Още: Проучване: Журналистите в България работят под натиск и в токсична среда

Според докладчикът по темата - немският евродепутат от ЕНП Сабине Ферхайен значението на медийния плурализъм за една функционираща демокрация e изключително голямо: "Свободата на печата е застрашена по целия свят, включително в Европа -  убийството в Малта, заплахите за свободата на печата в Унгария и много други примери ясно доказват това. Европейският закон за свободата на медиите е нашият отговор на тази заплаха и крайъгълен камък в европейското законодателство. Този закон оценява и защитава двойната роля на медиите като бизнес и като пазители на демокрацията", подчерта тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа