Защо в Русия искат да забранят криптовалутите

2487
Защо в Русия искат да забранят криптовалутите
Снимка: iStock

Инициативата на Централната банка за забрана на криптовалутите в Русия се обсъжда вече втора седмица. На 25 януари финансовото министерство не се съгласи с позицията на Централната банка. Вместо забрана, от министерството предложиха да се въведе механизъм за регулация.

Преди това от агенция Блумбърг съобщиха, че инициатор на искането за забрана на криптовалутите е Федералната служа за безопасност (ФСБ). В специалните служби очевидно се безпокоят от зачестилите случаи на анонимно финансиране на руската опозиция.

Но Централната банка си има и достатъчно други основания да предлага подобна радикална мярка, казват за ДВ експерти и участници в пазара на криптовалута. А забраната може и да не се окаже дълготрайна – възможно е примерът на други страни да накара Русия да преосмисли поведението си.

"Плащания, свързани с престъпна дейност"

В своя доклад Централната банка изрежда редица заплахи, свързани с криптовалутите. Посочва се например, че те „се използват масово за плащания, свързани с престъпна дейност“ - например за пране на пари, в търговията с наркотици или за финансиране на тероризма.

Експертите се опасяват също, че поради „недостатъчната финансова грамотност на населението“, криптовалутите могат да се превърнат в „потенциален риск за финансовата стабилност“. А начинът, по който се добиват криптовалути, застрашавал електроснабдяването, както и изпълнението на екологичната програма на Руската федерация.

Затова банкерите смятат, че забраната за добив и плащания с криптовалути ще е най-доброто решение на проблема. Предлага се да бъдат забранени също и борсите и обменните бюра за криптовалута. А пък финансовите институции да нямат право да държат валутни запаси в криптовалута.

Конкуренция на "дигиталната" рубла

Експертите на банката оценяват на 5 милиарда щатски долара обема на сделките на руските граждани с криптовалута. Но точната сума едва ли може да бъде определена, посочва Юлия Вимятнина - изследователка на криптовалутите. Според нея в предложението на Централната банка надделява патерналистичният подход, който се е проявявал и по други въпроси. Например, когато през декември 2021 банката предложи продажбите на сложни финансови продукти да бъдат ограничени за неквалифицирани инвеститори.

И още една причина за исканата забрана вижда Вимятнина: това, че Централната банка на Русия разработва собствена „дигитална“ рубла. Чиновниците разглеждат криптовалутите като конкурент на тяхното „дете“. А за целта населението трябва да бъде убедено, че има добра и лоша „дигитална“ валута – добрата е официалната, а лошата – всички останали.

Спорове за последиците от забраната

Основателят на социалните платформи "В контакте" и „Telegram“ Павел Дуров разкритикува предложението на Централната банка. Той предупреди руските власти да не забраняват криптовалутите, тъй като това може да доведе до отлив на IT-специалисти от страната и до унищожаване на редица сектори на високотехнологичната икономика.

Други наблюдатели пък смятат, че забраната на криптовалутите няма да засегне съществено високотехнологичния бизнес. Сред тях е например създателят на платформата за електронна търговия "Яндекс.Маркет" Дмитрий Завалишин. При това самият той е яростен критик на криптовалутите, защото вижда в тях инструмент за незаконни финансови операции.

Юлия Вимятнина е убедена, че дори да бъдат забранени операциите с криптовалути сега, след време това решение ще бъде отменено под влияние на опита от други страни. Икономистката смята, че „криптовалутите няма да отмрат, а напротив – ще продължат да се развиват и модифицират“.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа