Застреляха в гърба руски журналист - критик на Путин (ВИДЕО)

7962
Застреляха в гърба руски журналист - критик на Путин (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският журналист Аркадий Бабченко бе убит в Киев с три изстрела в гърба в нощта на 29 май. Покушението е станало във входа на блока, в който живеел. Бабченко е открит от жена си и е починал в линейката на път към болницата. Той се връщал от пазар в близкия магазин, съобщи Meduza.io.

Украинската полиция работи върху две основни версии за убийството. Първата е свързана с професионалната му дейност, а втората с гражданската позиция на Бабченко. Образувано е наказателно производство за умишлено убийство.

Някои украински депутати вече обвиниха Русия за случилото се, а руски сенатори заявиха, че Украйна ще използва смъртта на журналиста за свои цели.

Късно вечерта на 29 май от полицията съобщиха, че търсят записите от камерите за наблюдение. Не е изключено убийците да имат съучастници.

От украинската полиция допълниха още, че Бабченко не се е обръщал към тях с оплаквания, че е бил заплашван. 

Реакция от страна на Русия

В Русия отмениха присъда на жена, убила мъжа си при самозащита

През май 2018 година Приморският съд оправда рускинята Галина Каторова, която по-рано бе осъдена на три години затвор за „умишлен...

Следственият комитет на Русия е образувал следствено дело.

"Кървавите престъпления и тоталната безнаказаност станаха рутина за киевския режим. Изискваме от украинските власти да положат всички усилия в оперативното разследване." Това е официалният коментар от страна министерството на външните работи на Русия.

"Убийството има определено провокационен характер", заяви председателят на Съвета по правата на човека към президента на Русия Михаил Федотов, съобщи Интерфакс.

От Съюза на журналистите в Русия излязоха с официално изявление, в което се казва: "Няма значение от каква националност са журналистите и с какви възгледи са. това са журналисти. Те търсят информация. Не трябва да бъдат убивани заради това." 

Лавров: Лондон "замаза очите" на ЕС по случая "Скрипал"

Лондон се обърна към Европа относно отравянето на бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри, ...

Кой е Аркадий Бабченко

Аркадий Бабченко е руски журналист, блогър, който открито критикуваше режима на Путин. След преследвания в Русия се премества в Прага, а след това в Украйна.

Служил е в Северен Кавказ, участвал е в първата и втората чеченски войни. След завършването на службата си се заема с журналистика. работи като военен кореспондент в редица руски издания: "Московский Комсомолец" и "Новая газета". Като военен кореспондент Бабченко участва във войната в Южна Осетия през 2008 г.

През декември 2016 година изказванията на Бабченко за катастрофата на Ту-154 над Черно море, в която загина почти целият състав на ансамбъл "Александров", предизвикаха скандал. Журналистът изрази мнение, че артистите, които летяха към Сирия, не са достойни за съжаление.

През февруари 2017 г. Бабченко обяви, че заради многократни заплахи по негов адрес и семейството му е решил да напусне Русия.

Путин ще отговаря на въпроси на граждани на 7 юни

Президентът на Русия Владимир Путин ще проведе "Директната линия" на 7 юни от 12:00 часа българско време, съобщи пресслужбата на Кремъл...

От август 2017 г. той живее в Киев. Работел е в кримскотатарския ТВ канал ATR. Женен, има дъщеря.

Реакцията на колегите му

От изданието "Новая газета", в което Бабченко е работил в продължение на години публикуваха редакционна колонка в памет на журналиста:

"През цялото време спорихме, през цялото време не бяхме съгласни. И искахме да правим това вечно. Не се получи. Талантът му винаги го водеше напред. талантът му диктуваше текстовете, които пускаше. Подлеците, които го причакаха във входа не разбираха това."

От изданието съобщиха, че ще започнат собствено разследване за смъртта на своя колега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Не радар, а гевгир: Украинските дронове са сринали мощен руски радар за 100 млн.долара

Безшумна подводница собствено производство: Украйна скоро може да я има в арсенала си (ВИДЕО)

Ритат го паднал на земята: Скандал с полицейско насилие в Русия (ВИДЕО)

Унищожиха Триполската ТЕЦ, защото имахме 0 ракети: Зеленски

Рекорд от бягащи от задължителна военна служба в Русия

Австрийка намери глава на плъх в пакет замразени зеленчуци

Гори историческата фондова борса на Копенхаген (ВИДЕО)

Руска пропагандистка предложи бесилки за недоволните в окупираните територии (ВИДЕО)

Журналистите в Гърция стачкуват

Дания и Полша обсъждат поставянето на Железен купол над Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com