Завръщат ли се убийствата на КГБ и УДБА?

7069
Завръщат ли се убийствата на КГБ и УДБА?
Снимка: Gettyimages

Странната смърт на 47-годишния противоречив словенски бизнесмен Робърт Ротар е достатъчен повод да си зададем въпроса: "Дали ставаме свидетели на завръщането на класическите убийства на КГБ и УДБА?"

Под това заглавие хърватският седмичник "7дневно" публикува обширно разследване за зловещата Държавна сигурност от времето на югославския диктатор Йосип Броз Тито - УДБА и за смъртта на 6-ма руски дипломати. Изданието подчертава, че "повечето жертви са имали наранявания по главите, включително и Ротар, но като причина за тяхната смърт се посочва сърдечна недостатъчност".

Мафията от КГБ до ДС. Книга за смъртта, насилието и възмездието

“...Знам, че борбата с мафията не е величествена и оцелели герои в нея рядко се срещат. Защитниците на обикновените човешки стойн...

Репортерът на БГНЕС припомня, че Ротар от 15 години е живял в разкош във вилата си в Дикло, край Задар, в Хърватия. Тази пролет той бе арестуван по подозрение в изготвянето на фалшиви документи. Той почина в ареста в началото на месец август "след падане от стол", което е било предизвикано от "сърдечна недостатъчност". Ден преди това той е бил прегледан от лекар, но не са били установени никакви сериозни заболявания.

За по-малко от една година шестима руски дипломати починаха от "сърдечна недостатъчност".

Неотдавна в суданската столица Хартум, бе открит мъртъв руският посланик в тази държава. Като причина за неговата смърт бе посочена "сърдечна недостатъчност". Това е поредният случай на странна кончина на руски дипломат в чужбина от ноември миналата година. В деня на изборите в САЩ на пода в руското консулство в Ню Йорк бе открит дипломатът Сергей Кривов. Той имаше наранявания по главата. Руските официални лица обаче съобщиха, че той е починал от сърдечен удар.

Три месеци по-късно през януари тази година, руският консул в Атина, 55-годишният Андрей Маланина, бе намерен мъртъв на пода в банята в апартамента му. Според полицията той е починал от естествена смърт. Няколко седмици по-късно в Индия след кратко боледуване почина Александър Кадакин.

През февруари месец Виталий Чуркин, руският посланик в ООН, почина в кабинета си. От дипломатическата мисия на Москва в САЩ съобщиха, че причината за неговата смърт е сърдечен удар. Британската преса обърна внимание на факта, че като "причина за смъртта на повечето руски дипломати се приписва сърдечен удар, въпреки други признаци по тялото на починалите".

Севернокорейските спецлужби са наели бивши агенти на КГБ

Севернокорейските спецлужби са наели бивши агенти на съветския Комитет за държавна сигурност (КГБ), които да се грижат за сигурността н...

"След тайнствената кончина на Робърт Ротар има сериозни съмнения относно "спонтанните му сърдечни проблеми". Журналистът от вестник "Репортер" Ненад Глукс тези дни оповести нови данни около случая. Негов източник, който е запознат с инцидента в Задър, където умира словенският бизнесмен, твърди, че "Робърт Ротар е убит след инжекция, която е предизвикала смъртта му". Глукс задава и още един много тежък въпрос: Защо аутопсията е извършена в съседния град Шибеник, а не в Задар, каквато е практиката при подобни случаи? Интересен е и фактът, че "словенските медии, които са под контрола на олигархията на прехода, остро атакуваха болницата в Задар и твърдяха, че там няма "елементарни условия за лечение". Тук трябва да подчертаем, че болницата в Задар никога не е била предмет на разследвания или какъвто и да е интерес за словенските медии", отбелязва загребският седмичник и подчертава:

Няма как да свържем смъртта на руските дипломати с тази на Ротар. Но няма как и да не си зададем въпроса за причините за тази масова "сърдечна недостатъчност" при толкова дипломати за по-малко от 9 месеца. Тези случаи ни напомнят за смъртта на много журналисти, опозиционни лидери и бивши олигарси, които "тръгнаха по лошия път". Общото между тях е, че за всички тези случаи Москва твърди, че тяхната смърт е случайна и че има логично обяснение, което естествено изключва вината на Кремъл.

В същото време трябва да обърнем внимание на един важен факт: Пробождането с малка игла /инжекция/, толкова малка, че то може и да не се усети, а в същото време предизвиква смърт поради сърдечна недостатъчност, бяха класически методи за ликвидиране на УДБА и КГБ в миналото. Много от жертвите починаха, без дори да се усетили пробождането.

"Каква е причината за смъртта на Робърт Ротар със сигурност никога няма да разберем. Дори и да научим, че онези, които извършиха аутопсията са работили по заповед, но това не ни пречи да си припомним кой бе Ротар и с какво се занимаваше. Той бе едно "успешно дете на номенклатурата от прехода". Той спечели много пари занимавайки се и с политика. Той винаги ще припомня, че политиката на територията на бивша Югославия е свързана с престъпността. Точно така, както и в родината на всички комунистически експерименти - Русия", пише изданието.

"Както в Хърватия, така и в Словения нямаше лустрация. Това позволи на бившите комунисти елегантно да се инфилтрират в демократическите партии на първите избори през 1990 година. Днес със сигурност знаем, че УДБА се прегрупира и продължи да работи по същия начин и да използва старите си методи", се казва в края на разследването на хърватския седмичник.

Путин изненада с подаръци 90-годишния си бивш началник в КГБ

Президентът на Русия Владимир Путин честити юбилея на 90-годишния Лазар Матвеев – бивш резидент на КГБ в ГДР, който му е бил н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com