Зелената сделка на ЕК: След 2035 година новите автомобили ще са без бензинови и дизелови двигатели

5978
Зелената сделка на ЕК: След 2035 година новите автомобили ще са без бензинови и дизелови двигатели
Снимка: БГНЕС

Цена на въглеродните емисии и привилегия на намаляването на въглеродните емисии, за да бъдат стимулирани иновациите в името на целта Европа да има климатично неутрална икономика – това е основата на "Пакет 55" (намаление на емисиите парникови газове с над 55% през следващите 10 години спрямо базисната 1990 година), който беше представен от Европейската комисия. Това е предложение, което обаче като цяло изглежда ще бъде бързо одобрено и ще се превърне в норма т.е. закон в ЕС, включително в България.

Ще бъде създадена отделна система за търговия на вредни емисии по отношение на транспорта и горивата за отопление. Тя ще действа на същия принцип, на който действа сега индустриалната система за търговия на вредни емисии, само че ще се отнася до транспорта и до всички сгради - жилищни и обществени. Контролът ще става чрез облагане с допълнителни данъци на горива, които не са екологични! Тепърва ще се решава дали природният газ е екологично гориво и дали ядрената енергия може да бъде определена като "зелена". Сега невъзможността да се плащат поскъпващите емисии поставя пред България въпроса какво да прави с въглищната си индустрия и "Марица Изток". Но целите за постигане от отделните държави-членки ще са различни и ще се определят от специална регулация (ТУК). А общественият сектор ще трябва да реновира 3% от обществените сгради, за да намали енергийните разходи.

Радев за климатичните промени: Да ни помогнат с инвестиции

На фона на приетото през декември решение за намаляване на емисиите на парниковите газове с над 55% до 2030 г., липсата на допълнителни...

Що се отнася до транспорта, нова идея е на всеки 60 километра по магистрала да има зареждаща станция за електромобили и станция за водородни автомобили на всеки 150 километра. Но още по-важното тук е - от 2030 година новите автомобили, които се продават на пазара в ЕС, ще трябва да изхвърлят с 55% по-малко вредни емисии, отколкото са изхвърляли през 2021 година. От 2035 година процентът вече става 100 т.е. нула вредни емисии спрямо нивото от 2035 година.

Важно – всички приходи от търговията с вредни емисии трябва да се харчат от държавите-членки за проекти, свързани с климата и енергията. И ще бъде направен фонд (Social Climate Fund), който да подпомага хората и регионите, които не могат да „превключат” толкова бързо към зелени икономически практики, без да трябва да плащат непоносими цени – например много рязко поскъпване на бензина. Идеята е този фонд да заработи преди големите промени.

Освен това, 40% от енергията, която потребяваме, ще трябва да идва от ВЕИ до 2030 година.

Друга важна промяна – ще има данък "въглеродни емисии" за тези, които не спазват екологичните стандарти на ЕС. Това беше изрично уточнено от еврокомисаря по икономика Паоло Джентилони. Ще се промени Европейската данъчна директива, специално по отношение на привилегиите за изкопаемите горива, стана ясно от думите му.

Въвежда се специална стратегия за горите. Всяка държава ще има своя национална цел, но общата цел на ЕС е до 2030 година е Старият континент да се отърве от 310 млн. тона въглероден диоксид чрез по-добра грижа за горите.

Брюксел отложи решението дали газът е зелено гориво

Европейската комисия е отложила взимането на решение дали да включи енергията от АЕЦ и природен газ в списъка си с допустими зелени ин...

Послания

Да правим по-малко или да не правим нищо, когато говорим за климатични промени, значи да направим всичко. Убедена съм, че това е задачата на нашето поколение – да работим за промяна, докато все още имаме възможност да променим нещата. Европа е готова да бъде лидер, настоя председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Нямаме време, трябва да действаме – в Канада умират хора заради екстремна жега, в Сибир температурата минава 35 градуса по Целзий, в Чехия имаше торнадо, включи се и Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК и отговарящ за зеления пакт на ЕС. Той е категоричен, че понижението на емисиите парникови газове с над 55% през следващите 10 години спрямо базисната 1990 ще даде шанс на човечеството да се пребори с климатичните промени.

ЦЕЛИЯТ ПАКЕТ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа