Зеленски обяви колко украински войници са убити за последните две години (ВИДЕО)

9287
Зеленски обяви колко украински войници са убити за последните две години (ВИДЕО)
Снимка: president.gov.ua

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински войници. Зеленски каза това на пресконференция.

"31 000 украински войници са загинали в тази война. Не 300 000 или 150 000 или каквото и да говорят Путин и лъжливото му обкръжение. Но всяка от тези загуби е голяма загуба за нас", заяви украинският президент.

Още: Оттук започна "Киев за 3 дни": Зеленски и западните партньори отбелязаха годишнината на летище Гостомел (СНИМКИ)

Това е първият път, в който Украйна съобщава броя на убитите си войници. Украинският президент каза още, че не може да разкрие броя на ранените украински войници, тъй като това ще помогне на Русия при военното планиране.

Същевременно украинският президент обяви, че загиналите руски войници са 180 000, а още поне толкова са ранени и инвалидизирани. Той не коментира колко са ранените и инвалидизираните от украинска страна.

Зеленски каза още, че победата на страната му "зависи" от подкрепата на западния свят и изрази "увереност", че САЩ ще одобрят важния пакет от военна помощ. "Дали Украйна ще загуби, дали ще ни бъде много трудно и дали ще има голям брой жертви, зависи от вас, от нашите партньори, от западния свят", каза Зеленски на пресконференцията. Той добави, че "има надежда в Конгреса и съм сигурен за положителната развръзка".

Още: Зеленски намекна за предателство с контраофанзивата и говори какво очаква от 2024 г.

"Повратна година"

Украинският президент Владимир Зеленски нарече тази година „повратна“ и отбеляза, че форматът за прекратяване на войната може да зависи от това. "Не мисля, че това е най-слабият момент... Шокиращият момент беше на 24 февруари преди две години. Сега е най-трудният момент за нашето единство. И ако всички се откажем: отвън - с нашите партньори, и не дай си Боже вътре, тогава ще е най-слабият момент. Досега това не се е случвало", отбеляза държавният глава.

Говорейки за третата година от пълномащабна война за Украйна, Зеленски отбеляза, че това е „повратна точка“. „Година на избори, липса на фокус, всичко наведнъж. Предизвикателства отвън, отвътре и други подобни. Някой е уморен, някой говори за това, някой мълчи за това. И това е толкова повратна година. И затова имаме нужда от повратна година... и смелост и постоянство. За да оцелеем. Мисля, че форматът на края на войната ще зависи от тази година. Така мисля. Може би греша", отбеляза президентът.

Обръщението на президента Володимир Зеленски дойде, след като неговият министър на отбраната Рустам Умеров обвини Запада в забавяне на военната помощ. „В никой не е поел ангажимент за предоставянето на военни доставка“, каза той.

В момента Украйна търпи поражения в мисията си да прогони Русия от собствените си територии. Рустам Умеров заяви, че „липсата на доставки допълнително поставят Украйна в неблагоприятно положение“.  „Правим всичко възможно, дори и невъзможното, но без навременна доставка на оръжия понасяме само вреди“, каза той.

Още: Зеленски: 4 бригади не участваха в контранастъплението заради липса на оръжие

Германия предупреди през ноември, че планът на Европейския съюз (ЕС) за доставка на един милион артилерийски снаряда до март няма да бъде изпълнен. През януари ЕС каза, че малко над половината от тях ще стигнат до Украйна до крайния срок, както и че обещаното количество няма да бъде там до края на 2024 г.

Междувременно администрацията на Джо Байдън заяви, че задържането в Конгреса на пакета от помощ в размер на 60 млрд. долара за Украйна е допринесло за падането на град Авдиевка.

Припомняме, че няколко западни лидери пътуваха до Киев в събота (24 февруари) в знак на солидарност с Украйна, когато страната отбеляза две години от пълномащабното нахлуване на Русия. Там беше обявено, че Италия и Канада са подписали споразумения за сигурност с Украйна, което включва засилване на подкрепата, докато страната се присъедини към НАТО. Сделката с Канада включва повече от три милиарда канадски долара под формата на финансова и отбранителна помощ.

Не само Украйна обаче има проблеми с осигуряването на ресурси за военните си дейности. Русия също се бори да осигури боеприпаси и оръжия, коментират западните анализатори. „Руските възможности за производство на боеприпаси в момента са недостатъчни за воденето на война в Украйна“, заявява пред Би Би Си западен висш служител и допълва, че „Москва е успяла да увеличи доставките си чрез търсене на алтернативни източници на боеприпаси, но това не е дългосрочно решение“.

Още: Зеленски отговори дали би вдигнал телефона, ако Путин му се обади (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа