Зеленски, спаси ме от Русия: Украински сирак моли, като него има още много (ВИДЕО)

6303
Зеленски, спаси ме от Русия: Украински сирак моли, като него има още много (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

17-годишен сирак от Мариупол търси помощ от украинския президент Володимир Зеленски – да бъде върнат от Русия обратно в Украйна. Причината – на младежа е връчена призовка за руската армия.

Момчето се казва Богдан Ермохин, а неговият адвокат Катерина Бобровска записа специално видеообръщение, насочено към Зеленски. Ермохин вече е опитал веднъж сам да избяга от Русия – през Беларус, но е бил арестуван от руските спецслужби. В Украйна момчето има братовчедка на име Валерия, която му е настойник, след като още когато е на 8 години губи родителите си и негов настойник е директор на металургично училище в Мариупол, където Богдан учи преди руската инвазия.

Още: Украинците хакнаха руската база данни "Децата на Донбас" и идентифицираха замесените в отвличането на деца в Русия

Реакция на украинското правителство

Междувременно от правителството на Украйна реагираха изключително бързо и омбудсманът Дмитро Любинец вече написа в телеграм канала си, че е постигнато споразумение за връщането на момчето в Украйна.

"Официално потвърждавам, че имаме споразумение за връщането на Богдан в Украйна и събирането му със сестра му. Моля всички да се успокоят и най-важното не разпространявайте непроверена информация. В крайна сметка такава публичност вреди на процеса на връщане. Готов съм да отговоря на всички въпроси на журналистите и да разкажа подробности, но само когато Богдан вече е на територията на Украйна!"

Руският детски омбудсман Мария Лвова-Белова потвърди в официалния си канал в Телеграм, че на Богдан ще бъде разрешено да напусне Русия през трета държава понеже било постигнато споразумение с Украйна. Преди това, по думите й, момчето било заявило, че желае да стане руски гражданин и съответно е получило руски документи (дали това "желание" е станало под натиск не е ясно). Също така тя пише, че по-рано той бил декларирал писмено, че до навършване на 18 години не възнамерявал да напуска Русия (също не е известно дали не го е направил под натиск). Сега, според нея, Богдан си бил променил мнението и искал да се върне в Украйна още сега - затова щял да напусне Русия по-рано т.е. преди навършване на пълнолетие, придружен от законен представител. 

Не е единичен случай

Буквално преди два дни руското издание "Важни истории" публикува материал за 60 украински деца и младежи, които са доведени от Донецка област в Русия, в интерната "Наришкин". В историята е посочено име на конкретен младеж, отишъл да се бие срещу Украйна – Рамис Исаенко. Той влиза в редиците на ЧВК Вагнер, след като бива вербуван, докато лежи в наказателна колония – три пъти е осъждан за кражба. В интерната му е издигната паметна плоча. А децата от интерната могат да бъдат осиновявани.

В Липецка област също има такива деца – руското издание е идентифицирало три, а от интерната "Траектория" редовно се пишат благодарствени писма за руската армия и как воюва в Украйна. Тези деца също могат да бъдат осиновени от руснаци – и биват възпитавани в "руски патриотизъм".

Детският омбудсман на Руската федерация Мария Лвова-Белова, която е издирвана от Международния наказателен съд в Хага за участие в систематично отвличане на украински деца, многократно е подчертавала, че руснаците не могат да осиновяват деца от анексирани украински територии и не е имало такива случаи. Не е известно защо децата, отведени в "Траектория", са били предложени за осиновяване, пише "Важни истории".

Според доклад на Human Right Watch, който цитира данни на украинското правителство, от началото на войната в Украйна са напълно унищожени 365 учебни заведения, а 3500 са понесли различни по размер щети. Изрично е уточнено, че активисти на организацията са ходили по места, за да видят с очите си щетите и че "обикновено разрушенията са ставали, когато руската армия завладява населени места в началото на войната". Конкретно е даден пример (не е единственият в доклада) с Изюм и как училище номер 5 е ударено два пъти от руснаците, докато 2000 цивилни се крият там - за щастие, няма убити. Изюм беше върнат обратно в украински ръце от украинската армия през септември, 2022 година, при светкавичната първа контраофанзива, прогонила руските сили почти изцяло от Харковска област.

Още: Да приемат съдбата на Русия като лична: Как промиват мозъците на отведените от Украйна деца (ВИДЕО)

Щом си против Путин: На пода, по лице

Около 300 души са били проснати на пода за проверка на документите по време на концерт на група Zero People в Санкт Петербург, съобщава руското издание "Фонтанка".

Събитието се е провеждало в клуб "Космонавт", а причината за нахлуването на ОМОН са антивоенните позиции на вокалиста на Zero People Александър Красовицки. Той не само е против подпалената от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин война в Украйна, но беше и против анексирането на Крим, пак осъществено по заповед на Путин. Заради това Zero People и друга група – Animal ДжаZ, чието лице е Александър Заранкин, бяха подгонени от руските власти и техни концерти в Далечния изток бяха отменени.

Сега Красовицки и Заранкин са били отведени първи, а операцията е на ФСБ. Часове по-късно се появи видеопослание от музикантите – че обезателно концерт ще има, само че за това им трябва одобрение от местните власти в Санкт Петербург, като там все още действат ковид ограничения за големи публични събития и на тази база може да се забрани всичко, което не е угодно.

Русия е отвлякла 700 000 украински деца (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа