Зеленски: В критичен период сме, но още можем да спрем Трета световна война

3306
Зеленски: В критичен период сме, но още можем да спрем Трета световна война
Снимка: Facebook/Володимир Зеленський

Украинският президент Володимир Зеленски отказа да отговори директно на въпрос дали войната в Украйна може да приключи през 2024 г. Той обаче смята, че не е късно Русия да бъде спряна, като по този начин се предотврати унищожаването на страната му и избухването на Трета световна война.

Още: Третата световна война се случва сега: В Израел се опасяват, че отиваме към Армагедон

"Можем да спрем Русия да унищожи Украйна"

По време на интервю за германския телевизионен канал ARD украинският лидер бе попитан дали има основание да запази надеждата си, че войната ще приключи тази година. Зеленски отговори, че е важно да се поддържа вяра. "Трябва да вярваме в себе си, да вярваме в народа и в Украйна, да вярваме в нашите партньори и да вярваме в мира. Защото всяка война завършва (в някакъв момент)", каза той.

"Вярвам, че се намираме в критичен момент. Както от геополитическа, така и от финансова гледна точка, все още е възможно да спрем Русия да води тази война. Можем да предотвратим унищожаването на Украйна, унищожаването на нашата нация. Можем да избегнем глобалната миграция на бежанците. Можем да предотвратим Третата световна война", смята Зеленски.

Още: Зеленски: По-добре би било социалните помощи за украинските бежанци в Европа да отиват в бюджета на Украйна

Зеленски: Европа не може да подкрепя Украйна без САЩ

Европа вероятно няма да може да окаже финансова и военна подкрепа на Украйна, ако САЩ намалят значително помощта си, заяви още президентът в интервюто, публикувано на 29 януари.

Коментарите му идват в период, в който помощта за Киев от САЩ на практика е спряна заради вътрешнополитически въпроси, които не са свързани с Украйна - а именно имиграционната политика. Опасенията за намаляване или дори за пълно прекратяване на помощта от САЩ се засилиха след убедителните победи на бившия президент Доналд Тръмп на първичните избори на републиканците.

Снимка: Getty Images

Тръмп вече намекна, че ще намали помощта за Украйна, ако бъде избран, и заяви, че основният му фокус ще бъде да осигури незабавно прекратяване на огъня с Русия в рамките на 24 часа, без да уточнява при какви условия ще бъде предложеното мирно споразумение: Тръмп пее стара песен на нов глас: Разбирам се с Путин, ще прекратя бързо войната в Украйна (ВИДЕО)

Зеленски не смята, че действително ще се стигне до драматично намаляване на подкрепата на САЩ за Украйна - дори ако Тръмп бъде избран. Той посочи, че в Републиканската партия има хора, които не подкрепят толкова много Киев и които биха искали САЩ да имат по-малка роля във войната, но тези хора са малцинство, смята Зеленски.

"Затова е малко вероятно политиката на САЩ да зависи само от един човек", каза той. "Аз наистина не вярвам в това. Или не искам да вярвам в това".

Още: САЩ: Не само не можем да пращаме нови оръжия на Украйна, но и да ремонтираме стари

Дори ако обединена Европа успее да окаже достатъчна подкрепа на Украйна, загубата на САЩ ще бъде "много лош сигнал", смята украинският лидер.

САЩ имат значително влияние върху съюзниците на Украйна, включително при налагането на санкциите срещу Русия, и Зеленски предупреди, че отсъствието на Щатите в тази област може да доведе до "разпадане" на политиката на санкции. Това би било сигнал, че Европа ще бъде оставена сама да се противопостави на Русия, добави президентът.

Ако се стигне до подобна ситуация, Зеленски заяви, че би искал Германия да поеме по-голяма роля в съюза от държави, подкрепящи Украйна. "Германия може да успее да консолидира ЕС", каза той.

Още: Путин и марионетките му пак говорят за Трета световна война заради "нацизъм" (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС ще санкционира руска медия

Изпратила ли е Франция части от Чуждестранния легион на фронта в Украйна?

Лавров: Западът иска да разбие руския съюзник Сърбия

Путин нареди подготовка за ядрени учения: Руското военно министерство

Ромите, атакували украински военни, се разкаяха: Действахме против държавата (СНИМКИ)

Китайският президент пристигна на първа европейска визита от 5 години насам

Горящи "Ейбрамс", загиващи войници: Кървавата цена в Украйна (ВИДЕО)

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа