Зимата обхвана в сурова прегръдка Австрия и Унгария

23034
Зимата обхвана в сурова прегръдка Австрия и Унгария
Снимка: БГНЕС

Изключително тежка е зимната обстановка в Австрия и Унгария. Българското външно министерство разпространи апел към сънародниците ни в чужбина за повишено внимание и пътуване само при необходимост, предаде БГНЕС.

Австрийският централен институт за метеорология и геодинамика (ZАMG) информира за очаквани обилни снеговалежи и заледявания в югоизточните провинции на Австрия.

Днес е обявен най-високият код на опасност – червено – "екстремна опасност", в провинциите Тирол, Каринтия, Щирия и Бургенланд. Опасността е от обилни снеговалежи и поледици. Очаква се степента на опасност да остане такава и в неделя в провинциите Тирол и Каринтия. В северните части на Каринтия и Тирол е обявен код оранжево – опасност, а много от останалите части на страната е обявен код жълто – потенциална опасност. Предупреждава се за очаквани обилни валежи, които ще продължат до 3 февруари в Каринтия, както и в източните части на Тирол.

Усложнена е и пътната обстановка. На магистрала А1 от град Санкт Пьолтен в посока Линц поради пътно-транспортно произшествие с множество моторни-превозни средства лявото платно е затворено и се е образувала колона от автомобили, дълга около 8 километра. Затворени са пътища в Тирол, Каринтия и Щирия, някои поради опасност от лавини или паднали дървета. На места пътищата са заледени и има необходимост от поставяне на вериги за сняг на автомобилите.

Във високите части на Каринтия и Тирол е обявена пета степен на опасност по 5-степенна скала от падане на лавини. В много от останалите високи части на страната е обявена 4 или 3 степен на лавинна опасност.

Препоръчва се на всички български граждани, намиращи се в ски-курортите на Австрия, да се съобразяват с актуалната метеорологична обстановка и предварително да се информират за актуалната лавинна опасност, както и да спазват указанията на местните служби. При необходимост българските граждани да се обръщат за съдействие към посолството на Република България във Виена.

По информация на посолството на Република България в Будапеща, метеорологичната обстановка в западната част на територията на Унгария по границата с Австрия и Хърватия през последните 6 часа е крайно усложнена поради силен снеговалеж, причиняващ снегонавявания. За западната част на Унгария е обявен код червен на сайта за метереологичната обстановка в Европа.

На границата със Сърбия ГКПП Рьоске и ГКПП Томпа са затворени за преминаване на тежко-товарни превозни средства с тегло над 3,5 тона. Придвижването на леки автомобили и автобуси също е затруднено.

МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани по възможност да отложат пътуванията си до и през западната част на Унгария на 1 и 2 февруари и да се информират за актуалната обстановка, както и да съблюдават съветите и указанията на местните власти. При необходимост българските граждани да се обръщат за съдействие към посолството ни в Будапеща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com