Хапки от любов: иновативна българска рецепта за протеинови бонбони без захар (СНИМКИ)

17690
Хапки от любов: иновативна българска рецепта за протеинови бонбони без захар (СНИМКИ)
Снимка: Cardinal Bites

Наближава един от най-любовните дни в годината, а именно Свети Валентин. Ден, в който всеки се старае да изненада половинката си и да бъде оригинален. Създавайки романтика, придружена с вино, балони, червени рози и ароматни свещи, няма как да минем без бонбони.

И тук на помощ идва екипът на Cardinal Bites със своята нестандартна рецепта без аналог в света – висококачествени сурови протеинови бонбони с български пробиотик и розово масло. Те са богати на фибри и съдържат ароматна българска роза и махлеб (източна подправка, приготвена от смлени ядки, от костилките на специален вид череши „Махалебка“ бел. ред.), без добавена захар и без компромис с вкуса и съставките.

Името на бранда е вдъхновено от латинското наименование „cardinalis“, произхождащо още от XIV век със значение на “основен, есенциален.” Вплетената в логото птичка символизира видът пернати Северен кардинал, символ на свобода, вътрешна сила и ентусиазъм.

„Ние сме хора, които обичат малките ежедневни моменти на наслада. Създадохме бранда във време на глобална пандемия и криза, период погубващ мечтите и надеждите на хората. Направихме го с много страст и любов към всичко, в което вярваме, с малки стъпки всеки ден, въпреки трудностите. Не се отказахме, защото вярваме в смисъла на малките, но извървени стъпки“, споделят създателите на тази хранителна иновация. Вижте повече за сладките изкушения в стилна опаковка в интервю с един от основателите – Йонко Чуклев.

- Разкажи ни за себе си? С какво се занимаваше преди да се появи идеята с бонбоните?

Хората, които ме познават знаят, че винаги се занимавам с няколко неща. Работя във финансовата индустрия, като голяма част от изминалите три години работех между София и Лондон. Развивам и НПО, целящо да подкрепи роботиката в България и технологичната екосистема като цяло. Моята страст са инвестициите, иновативните бизнеси и технологиите, като на всяко от трите съм склонен да отделя повече време от нормалния работен ден.

- Как твоят предишен опит ти помага в бизнеса сега?

Когато стартирахме с „Cardinal Bites“ трябваше да направим бизнес план, финансов модел, прогнози за себестойност, месечен план за производство, договори и споразумения за конфиденциалност с различни контрагенти, да регистрираме търговска марка и полезен модел в Патентно ведомство, да наберем финансиране и още много други неща. Нито една от тези задачи не ми беше непозната, именно заради опита ми в бизнеса. Хранителната индустрия е със собствена динамика и е по-различна от финансовата и технологичната, където имам опит, но принципите са сходни – нуждата от създаване на страхотно потребителско преживяване, добър процес на продажби, план за производство и продажби, както и работата с добри и отдадени професионалисти.

- Колко човека стоят зад този проект? Как и кога започна всичко?

Събрахме екипа през месец март 2020 година, като имахме само идея, два месеца по-късно регистрирахме търговското дружество, убедени, че можем да създадем уникален продукт. Зад проекта стои най-вече ентусиазма на Жасмина Гевезиева, която се занимава с оперативното ръководство, маркетинга, брандинга и цялостната стратегия на компанията, аз съм поел финансово-юридическата част, имаме и колега, който е отговорен за разработката на рецептите и новите вкусове. Станахме първата компания, финансирана от фонда за иновации Innovation Starter Accelerator, които са и наши ментори в момента. За сравнително краткото ни съдружие развихме отлична синергия помежду си и сме много бързи в интегрирането на обратна връзка от клиенти, решаване на ежедневни проблеми и казуси, както набелязването и реализацията на нови възможности.

- Какво те мотивира да развиваш този бранд и как си представяш да се развие през годините?

Мисля, че България има много какво да предложи на света в сферата на храните. Рози, лавандула, мед, българско кисело мляко – това са малка част от богатствата, които родината предлага и всеки продукт, обогатен с тях има голям потенциал. Много ми хареса идеята за български бранд, които комбинира традиционни съставки с по-екзотични такива. В по-широк план си представям България като играч на картата на хранителните иновации, а „Cardinal Bites“ като един от иноваторите в екосистемата, които доказва, че комбинирането на различни вкусове и съставки, синергията с други компании, погледа към чужди пазари и постоянството дават резултати. Представям си занапред да превърнем много изкушения – сладки и солени в здравословната им протеинова версия и да разширим продуктовата си гама с още интересни вкусове. Именно тази визия ме мотивира да работя в България и да развивам интересни продукти тук.

- Кое е уникалното и различното на тези бонбони?

Бих определил четири основни неща. На първо място – вкусът. Балансираният вкус, меката текстура и деликатното ухание, което имат бонбоните ни, за мен те няма аналог на пазара.

На второ място – възможността за поддържане на оптимална форма, тъй като бонбоните ни са без добавена захар и имат приблизително 20% по-малко излишни калории спрямо познатите шоколадови бонбони.

На следващо място, съдържанието на протеин, който спомага за възстановяването, запазването и изграждането на мускулна маса.

На последно място, но не по важност – комбинацията на традиционни български съставки и иновация в един бонбон, тъй като обогатените ни с пробиотик бонбони носят духа на две от най-големите родни богатства – маслодайната роза и киселото мляко.

- Планирате ли дистрибуция и извън България?

Да, с нас се свързваха малки вериги, предлагащи български продукти във Великобритания и Германия. Определено гледаме към износа като канал за продажби, затова участваме и в един специализиран проект, целящ насърчаване на експортния потенциал – „Експортен Хъб България“.

- Какви са предизвикателствата пред една българска старт-ъп компания и кои са необходимите качества, за да успее?

Предизвикателствата са доста. На първо място не позволява гъвкаво или ненормирано работно време. Целият процес от поръчката и доставката на суровини, през производството, до складирането и изпълнението на поръчки трябва да се следи ежедневно, а понякога и ежечасно.

На второ място, хранителната индустрия е с по-ниски маржове на печалба от ниши като софтуер, финанси, игри, outsourcing или B2B услуги.

На последно място, планирането е много по-интензивно – на ежедневна база трябва да се преглеждат прогнозните продажби, за да се гарантира, че производството ще е обезпечено със суровините за него, да се вписва в производствения график, логистиката да е начертана, брака да е в необходимите граници и още доста неща.

Във връзка с това, за мен необходимите качества за успешен бизнес са: развиване на усет за пазара и желанията на клиентите, планиране поне два хода напред и търпение, съчетано с постоянство.

- Има ли връзка между любовта и бонбоните?

Бонбоните се утвърдиха като класически символ на вкусна преданост към любимия човек. Някои проучвания дори отиват една идея по-далеч като казват, че може да има по-силна връзка между двете, тъй като шоколадът например съдържа фенилетиламин, който е стимулант за мозъка. Аз не мога да кажа дали има химична връзка между любовта и бонбоните, но с положителност мога да кажа, че бонбоните са един от съвременните символи на любовта.

- Какво ще пожелаеш на нашите читатели за предстоящия Свети Валентин?

Да обичат и да следват мечтите си. Заедно. Ако има щастие в живота, то определено е в това да обичаш и да сбъдваш мечтите си.

Интервю на Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com