X
 
 

Уолт Дисни: Големият мечтател

12288 3
photo of Уолт Дисни: Големият мечтател
Започваме с няколко великолепни мисли:

1. Ако може да го помечтаеш, значи може и да го направиш. 

2. Няма нищо по-забавно от това да се опиташ да сбъднеш невъзможното.

3. Обичам Мики Маус повече отколкото която и да било жена. За мен той е символ на независимостта.

4. Трябва да стигнеш до онзи момент, в който спираш да работиш за пари.

5. Човек никога не трябва да пренебрегва семейството си в името на някакъв бизнес.

6. Нещата стават така: спираш да говориш и започваш да работиш.

7. Най-важният ресурс е умът на децата.

8. Големият проблем на света? Твърде много хора порастват.

9. Животът се състои от светлини и сенки и би било неискрено и сладникаво, ако се преструваме, че сенките не съществуват.

10. И в добрите, и в лошите времена, не губи вкуса си към живота. 

11. Всеки истински смях е придружен с поне една сълза.

12. В книгите има повече богатства отколкото на Острова на съкровищата. 

13. Ти ще си най-бедният човек на света, ако не носиш в сърцето си няколко велики романа и красиви поеми.

14. Да откриеш добра идея е наполовина достатъчно.

15. Смехът е неподвластен на времето. Въображението няма възраст. Мечтите са завинаги.

 

Да построиш империя от нищото, благодарение на две неща: страхотна фантазия и зверски работохолизъм. На това са способни твърде малко хора, един от които е Уолт Дисни. Който в най-голяма степен сбъдва онази химера, която се нарича "американска мечта" и която е погубила не един или двама в опит да я достигнат. Дисни обаче материализира с работата си тъкмо най-съкровените обещания на американската мечта - че всичко е възможно, стига да го пожелаеш и да разстоянието от бедността до върха е безкрайно дълга, но възможна дистанция, която само трябва да дръзнеш да прекосиш.

Уолт е роден в Чикаго на 5 декември 1901 г., в семейството на Елиас и Флора Дисни. Той е едно от петте деца в голямата фамилия. Бащата се премества от Канада в Съединените щати през 1878 година, като първоначално търси злато в Калифорния, а след това работи във фермата на родителите си и в железниците. През 1888 година се жени за Флора Кол, а две години по-късно семейството се установява в Чикаго, където живее Робърт, брат на Елиас Дисни, подпомагал го финансово през младежките му години. През 1906 година семейството се премества във ферма в Марселин, щата Мисури - там братът на Елиас, Рой, е закупил земя. Именно тогава Уолт се запалва по рисуването - става известен в махалата с това, че започва да продава свои рисунки на съседите. Изглежда от малък комбинира бизнеса с изкуството. 

Фермата

Водеща роля в таланта на художника е това, че родителите му избират да живеят във ферма в края на града. Самият той разказва, че един от най-важните фактори в израстването му е това, че той е отраснал, бидейки заобиколен от много животни. Като дете Дисни прекарва доста от времето си в рисуване и съчиняване на сюжети с тях. Слабостта към това да пресъздава животни като персонажи се запазва и се пренасочва с времето върху анимацията. 

Първата световна

Като тийнейджър Уолт трябва да си търси работа, за да помогне на семейството да оцелее в трудни времена – едвам изкарват прехраната си по време на Първата световна война. Самият Дисни служи в онези времена - бил  е шофьор на санитарна машина във Франция и вижда достатъчно ужаси, които го бележат за цял живот. Негови изследователи твърдят, че именно разрухата на войната го е накарал да търси спасение в имагинерните светове, които създава по-късно като аниматор.   

 

Интересното е, че за да се запише като доброволец Уолт фалшифицира годината си на раждане - 1901 г., иначе нямало как да премине минималната бариера за военна служба. 

уолт

Уволнението

Всеки велик човек е уволнен поне веднъж от работата си.  На 22 години Уолт е изгонен от вестника, в който работи в Канзас Сити. Причината: липсвала му изобретателност! Тогава Дисни рисува поредица от забавни и хумористични комикси, които се публикуват ежеседмично. Но според собствениците му липсвала креативност. Оказва се, че няма нищо по-хубаво от това - Уолт не пада по гръб и решава да си потърси успеха в Холивуд.

Заедно с по-големия си брат - Рой, създава Disney Brothers Studios. Първоначално правят само кратки анимационни филми, но през 1927-а създават заека Освалд, наречен "късметлийското зайче" - това е нещо като първият прототип на Мики Маус. Самият Мики е трябвало първо да се оказва Мортимър Маус - съпругата на Уолт обаче предлага да се смени името. Оттам насетне е ясно: световен успех, базиран на една мишка.

"Снежанка" и големият залог 

Премиерата на "Снежанка и седемте джуджета" е на на 21 декември 1937 г. в Лос Анджелис. За прожекцията се събират най-големите звезди на Холивуд: там са мега звездите Кари Грант, Марлене Дитрих, Джуди Гарланд. Самият Дисни прослушал 148 актриси, докато избере гласа на Андриана Каселоти, която да озвучи приказната героиня. 

В Холивуд очаквали премиерата на филма съвсем скептично. Повечето критици предричали, че "Снежанка и седемте джуджета" ще се окаже "провалът на Дисни". Впрочем, същото мислела и съпругата на аниматорът. А Дисни сложил всичко на карта. Той заложил семейния им дом, за да покрие разходите, в размер на 1,5 млн. долара, за трите години работа по филма. Лентата, освен "Оскар", обаче донася и големи печалби на Дисни. С парите от него той закупува 51 акра земя в Калифорния. Построява там студиата на компанията, които работят и до днес.

Пропагандата и манипулация

Уолт Дисни е един от най-използваните за държавна работа артисти. Участвал е общо взето в какви ли не пропагандни работи, без въобще да ги поставя под въпрос. Дисни например прави поредица от образователни филми, включително и създадения през 1942-а "Новият дух". Той е  спонсориран от Държавния резерв и насърчава хората да плащат данъците, за да подкрепят американската армия във войната. Във филма участва и патокът Доланд Дък и дори получава номинация за "Оскар". През 1943-а Дисни прави "Лицето на Фюрера" - там отново участва Доналд, а филмът се присмива на нацистите.

дисни

Арестуваха служител на "Дисни" по обвинения в порнография

11 души бяха арестувани във Флорида по обвинения в разпространение на детска порнография. Конфискувани са кадри на деца и бебета, изнас...

Методът "Дисни" 

От школата на аниматорът и до ден днешен е останал един метод, наречен на негово име - той представлява техника за паралелно мислене, подходяща за брейнсторминг. Дисни го е използвал за генерирането на оригинални идеи. Той разделял фазите, в които се прави мозъчна атака на даден проблем, на три вида - мечтател, реалист и критик. 

Мечтателят - това е първата мисловна фаза, в която всички в групата се фокусират върху свободен брейнсторминг на идеи. Приемат се са добре дошли, дори и най-необичайните. Всеки може да развихри въображението си относно въпроса, който се решава. Никой няма право да критикува никого, а трябва просто да остави свобода на въображението си.  Следващата стъпка е от гледната точка на реалиста. При нея разумно се преценяват кои от идеите могат да се реализират. Третият етап на метода “Дисни” е този на критика. При него членовете на групата внимателно трябва да прегледат изготвения план и да се опитат да открият дали действително мжое да се постигне и какви слабости има. 

Мистерията с Кърт Ръсел

Последните думи, написани от Уолт Дисни, били “Кърт Ръсел”. Умиращият от рак на белия дроб бизнесмен не бил в състояние да говори и изписал името на лист хартия. Въобще не пояснил в какъв контекст го споменава. И до ден днешен не е ясно какво е имал предвид, не знае и самият Ръсел. В годината на смъртта на Дисни 10-годишният Кърт подписал договор със студиото за участие в детски шоута.

 

3 неща, които са забранени във филмите на "Дисни"

Между отделните филми на „Дисни“ могат да се намерят доста общи неща, но има три действия, които никога няма да видите геро...

Интересни факти

* Като ученик играе Питър Пан в училищна пиеса.

* Има 32 спечелени "Оскар" награди, което го превръща в пълен рекордьор в Холивуд. Най-вероятно никога няма да бъде надминат.

* В Дисниленд има скрит апартамент на горния етаж над пожарната, където отивал, когато иска да се усамоти. 

* Той пръв записва гласа на Мики Маус. 

*Виждайки в Дисни съюзник в борбата срещу съветските симпатизанти в шоу бизнеса, Едгар Хувър, баснословно известният шеф на ФБР, го е вербувал за идеята. Дисни става най-влиятелният информатор на Хувър. И до ден днешен не се знае за кого е докладвал Дисни и чии кариери е опропастил, тъй като документите за него продължават да са строго секретни.

Таен код се появява в почти всички филми на Дисни! Ето какво означава...

Кодът „А113“ се появява във всеки филм, продуциран от Пиксар и в доста от тези на Дисни. Той показва номера на стаята за ...

* Аниматорите от Дисни са имали необичайната традиция да поставят в сценографията на филмчетата си най-неочаквани "неща". В рисуваната класика „The Rescuers“ (Спасителите) от 1977 година на заден план са вкарали гола до кръста жена. Кадърът преминава твърде дълго, за да може да бъде забелязан от зрителя, но тогава никой не се е сещал, че след време хората ще могат да правят стоп кадри вкъщи и да гледат сцените. 

* През 1938 г. Уолт Дисни посрещнал в студиото си нацистката режисьорка Лени Рифенщал и я разходил из различните павильони.

* Двеминутната сцена с бурята от “Малката русалка” е рисувана от 10 художници в продължение на една година.

* Според легендата прототип на кокетната фея Тинкърбел от “Питър Пан” била Мерилин Монро.

* Боклукчийските кофи в Дисниленд са разположени на 25 крачки от щандовете за хот-дог - точно за толкова стъпки самият Уолт изяждал един хот-дог.

* За 60 години Дисниленд бил посетен от общо 600 млн. души.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Дисни ще се обърне в гроба, ако види как компанията мъ е напъплена от яростни нео-либерални хомо агитатори.
 • Октомври 1.1 Октомври преди 9 месеца Профил на трол?
  НЯМА ТАКОВА НЕЩО. Ще бъде изключително щастилв виждайки ултрасите/ките неолиберали/ки .
  : 0 !
 • ДуПеСе да се закрие 1.2 ДуПеСе да се закрие преди 9 месеца Профил на трол?
  Виж екранизацията на "Красавицата и Звяра" с Ема Уотсън. Намесиха и педали в детска приказка.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 23 май

Овен Бъдете сигурни, че ще получите всичко според заслугите ви. Сега може да ви се вижда недостатъчно, но с времето ще разберете колко много притежавате. Телец Днес...

Последно в Актуално