Видео за България събра близо 3 млн. гледания само за няколко дни (ВИДЕО)

29288
Снимки: Instagram / @Ralics

Видео, разкриващо красотата на България през различните сезони, събра близо 3 000 000 гледания само за няколко часа в Instagram, превръщайки се в една от най-успешните реклами на страната ни по света.

Автор на краткия клип е младият фотограф Кристофър Русев, който се завръща в България, за да се развива и твори в нея и за нея.

Клипът започва с едно от любимите на автора видеа от язовир Кърджали, запечатвайки перфектен момент - рано сутрин след дъжд, миг преди слънцето да се покаже, когато облаците се разотиват и мъглата застава там, където фотографът не си е и мечтал да бъде. Всичко е като по-сценарий. След като заснема видеото с телефона си, оставя всякаква техника настрана и се наслаждава на може би най-приятното сутрешно кафе, което е пил някога.

Останалите места във видеото са от Мальовица, яз. Батак, Смолян, яз. Голям Беглик, Широка лъка, Пампорово, кулата Снежанка, Язовир „Въча“, планинския проход Печинко и Каварна.

„Идеята за това видео дойде доста спонтанно. Видях подобно видео за Нова Зеландия и то имаше близо 2 млн. гледания, не бях попадал на такова клипче за България и тъй като имам достатъчно заснет материал, реших да го направя като реклама на страната. Сглобих го за 10-15 минути и го пуснах. Още първия ден имаше около 10 000 гледания, което за мен беше супер и после ден след започна да трупа популярност. В момента вече има около 2.8 млн. гледания. Изобщо не съм очаквал да предизвика такъв интерес, но ми стана много приятно“, признава Кристофър Русев в „Студио Актуално“.

Мария Бакалова, Ивет Лалова и Димитър Кузманов бяха сред първите българи, споделили видеото в своите профили в социалните мрежи и спомогнали за бързото му разпространение.

„На мен ми става приятно, когато всеки човек го споделя, няма значение дали е известен или не. Самият факт, че с подобно съдържание може да се достигне до толкова много хора, които дори не подозират за моето съществуване, това само затвърждава колко могъща може да бъде силата на социалните мрежи.“

Видеото е създадено чрез новата функция на Instagram "Reels", която в буквален превод означава "филмова лента", а идеята й е да генерира кратки и въздействащи видеа. В момента това първия и единствен български клип в "Reels", който има подобен отзвук и е посветен на невероятната българска природа.

Клипчето засилва интереса към работата на Кристофър и той започва да получава все повече работни предложения.

„Вече имам доста запитвания в профила си в Instagram, снощи също получих бизнес предложение. Така че има добър ефект върху работата ми, което ме кара да се чувствам още по-добре”, споделя Крис.

Историята на Кристофър започва от родното Неделино, малък град в Родопите, и продължава в Манчестър, където завършва висшето си образование със специалност „Мултимедия и Интернет технологии“. Междувременно той открива вдъхновение в снимането и му се отдава напълно.

„Програмирането не ми доставяше достатъчно удоволствие и търсех нещо, което да компенсира, намерих го във фотографията. Завърших в Англия като последната година, пак много спонтанно, си купих първата камера и започнах за снимам улично изкуство. После започнах да пътувам, да посещавам нови места и да експериментирам с различни видове фотография.

Гледах уроци в Интернет, учех се как да обработвам, как да композирам кадрите и така съм до сега. За 6 години осъзнах, че природната фотография е нещото, което наистина ме удовлетворява и ми харесва да правя. Но интересното е, че и до ден днешен програмирането ми помага, защото аз си правя всичко по сайта сам, така че виждам ползите от образованието, просто знаех, че няма да го работя. От самото начало знаех, че не е моето и, че трябва да намеря какво ми доставя удоволствие и да преследвам мечтите си", допълва фотографът.

За 10-те години извън България, Крис обикаля почти цяла Европа – Англия, Испания, Шотландия, Ирландия, Норвегия, Франция, Германия и екзотичната Исландия, която има специално място в неговото сърце.

„Исландия е не само мястото, където най-много бих желал да се върна, но искам да го направя традиция, поне веднъж годишно да бъда там. Исландия се намира много на север и е страна, която през зимата почти няма ден, а през лятото е ден почти 24 часа и искам да я усетя в цялата й прелест и зимата, и лятото.

Когато бях там, беше ноември месец, видях северните сияния, водопади, вулкани, черни плажове, просто страната предлага страшно много на посетителите си. Тя е като филмов сет, всичко е наредено все едно от екип, работил неуморно дни наред, за да може като застанеш там снимката да стане перфектна, поне за мен е такова усещането.“

След като посещава най-желаните за един фотограф дестинации в Европа започва все по-често да се връща в България и през обектива си да открива красивата й страна - онази, за която му се иска по-често да се говори.

„Прекарах малко под 10 години в Англия и винаги съм знаел, че ще се върна и ще живея в България, но се случи доста по-рано и отново спонтанно. Преди пандемията трябваше да се прибера, прекарах няколко месеца тук, като мислех, че всичко ще се върне по старому и ще се върна в Англия. Да, ама не. Започнах много да обикалям из България и се чувствах много на място, така реших, че е дошъл правилният момент да си остана за постоянно.“

Пандемията се оказва онзи фактор, който накара много българи да се върнат отново в родината си. Тя е причина и за завръщането на Кристофър.

„Ако трябва да съм честен, много ми харесва да живея в България, самият факт, че идеята за връщане винаги е седяла в главата ми, означава, че аз искам да живея тук. След 10 години пак си представям да съм тук, но аз се възприемам за гражданин на света, т.е. най-вероятно ще работя и по външни проекти, ще пътувам и обикалям света, за да видя какво предлагат и другите страни пред обектива на камерата ми. В мен винаги има един глад за усъвършенстване. Не виждам себе си далеч от България, но не се виждам и само тук. 

Виждам себе си като човек, който не само запечатва красивото, но и влага повече смисъл. Използвам силата на изкуството, което създавам, за да дам гласност на проблеми и да покажа как живеят хората, за да може работата ми да придобие стойност и за останалите, не само за мен самия.“

В търсене на перфектния кадър през обектива на Владислав Терзийски (ВИДЕО)

Владислав Терзийски е един от най-добрите и харесвани български фотографи. Страниците му в социалните мрежи имат хиляди последователи, ...

За какво мечтае и какви са следващите цели на Кристофър, вижте във видео интервюто.

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю