Айрян, ракия, чай, кафе: Кое е най-турско?

4499
Айрян, ракия, чай, кафе: Кое е най-турско?
Снимка: iStock/Guliver

В Турция всичко се политизира, даже пиенето, четем в публикация на германския "Тагесцайтунг", който търси отговор на въпроса коя е най-турската напитка. Според авторката на статията Елизабет Кимерле, темата за алкохола поляризира страната поне толкова силно, колкото и въпросът за мюсюлманските забрадки. За основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк се знае, че е бил страстен почитател на ракията. Освен това е препоръчвал на турците да консумират повече бира, понеже била много хранителна. Ататюрк умира едва 57-годишен - от цироза на черния дроб, припомня "Тагесцайтунг".

"Пийте айрян!"

БРИКС - клубът на провалените?

Смяташе се, че тези държави са бъдещите икономически суперсили, които бързо ще задминат мудните западни икономики. Но Китай гони свои ...

Днешният турски президент има съвсем други възгледи по въпроса. През 2013 година, когато още беше министър-председател, Ердоган силно ограничи продажбата на алкохол. Оттогава насам алкохол може да се продава само в определени часове от деня, а в близост до джамиите и училищата продажбата на алкохолни напитки е изцяло забранена. В чуждестранните филми, излъчвани по турската телевизия, цигарите и бутилките с алкохол се показват замъглени, а акцизът върху алкохолните напитки е толкова висок, че повечето турци и бездруго не могат да си позволят да си купят ракия.

„Нашата национална напитка е айрянът, а не бирата", обяви Ердоган по време на един симпозиум през 2013 година. Но тук не става дума толкова за националната напитка на турците, колкото за прастария сблъсък между религиозния и светския начин на живот, коментира "Тагесцайтунг".

Айрянът и ракията - и двете напитки са на почит в Турция. Но не са само те: чаят и кафето също имат претенции за титлата "най-турската напитка". Дълго време национална напитка е кафето, но след разпадането на Османската империя чаят постепенно го измества. Причината: Йемен, който до този момент е бил основният доставчик на кафе, отпада от държавната територия. Впоследствие Ататюрк определя чая за новата национална напитка. През 1924 година е приет дори Закон за чая, съгласно който тази напитка трябва да е толкова евтина, че да е по джоба на всеки турчин.

Въпреки това обаче турците си остават любители и на кафето. Начинът, по който се приготвя истинско турско кафе, си е цяла наука. През 2013 година турската кафеена култура дори влезе в списъка на нематериалното световно културно наследство.

Защо Русия взе да ухажва Хамас?

Русия започна все по-ясно да ухажва радикалната палестинска организация Хамас. Експерти твърдят, че този флирт има по-далечен прицел &...

И все пак: ракията

Коя е тогава националната напитка на турците: кафето, чаят, айрянът или ракията? Според турската патентна служба, официална национална напитка е ракията. Интересна подробност е, че местната анасонова ракия, която още през 15 век се е консумирала от гръцкото и турското население в Мала Азия, е била патентована не по времето на Ататюрк, а чак през 2009 година, когато на власт е върлият враг на алкохола Ердоган.

А що се отнася до айряна, произходът на тази напитка не е окончателно изяснен. Предполага се, че „авторството" принадлежи на тюркски номадски племена, които са населявали региона между Манджурия и Каспийско море в периода между 552 и 744 година.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com