Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атентатори, предрешени като бежанци?

23 декември 2015, 09:22 часа • 14542 прочитания

В ръцете на ИД са попаднали десетки хиляди празни документи за самоличност. Службите за сигурност се опасяват, че джихадистите използват тези паспорти, за да вкарват в Европа атентатори, представящи се за бежанци.

Поне двама от парижките атентатори са влезли в Европа през Гърция, като са ползвали подправени сирийски паспорти. А както стана известно сега, властите очевидно са открили връзка между атентаторите от Париж и поне десетима сирийски бежанци, които са влезли в Германия, но към момента са в неизвестност. Според информация на вестник „Билд“, бежанците са притежавали подправени паспорти, изработени в същата нелегална печатница, в която са били фалшифицирани и паспортите на терористите.

Хиляди подправени паспорти

Става дума за оригинални документи за самоличност, в които е била променена идентичността на притежателя. Фалшификатите били подправени по същия начин както и паспортите на атентаторите от Париж. Въпросните бежанци са влезли в Германия преди нападенията във френската столица. Не са им били взети пръстови отпечатъци, но са били регистрирани номерата на паспортите им. Германската Служба за миграцията и бежанците съхранява сканирани копия на въпросните документи за самоличност. Засега не е ясно дали притежателите им са потенциален източник на терористична заплаха.

Предполага се, че терористите от „Ислямска държава“ са откраднали паспортите от администрацията на завзетия от тях сирийски град Рака. Само преди няколко дни медиите информираха, че в превзети от тях градове в Сирия, Ирак и Либия ислямистите са се добрали до хиляди празни документи за самоличност. Позовавайки се на западни тайни служби, вестник "Велт ам Зонтаг" пише, че междувременно ислямистите притежават и машини за отпечатване на нови паспорти. Изданието твърди още, че джихадистите водят оживена търговия с крадени и подправени паспорти, от която печелят много пари. Подобни „истински, но подправени паспорти“ се продавали на черно за около 1500 долара.

Сериозен риск за сигурността

Службите за сигурност се опасяват, че джихадистите използват тези паспорти, за да вкарват в Европа атентатори, представящи се за бежанци. Фабрис Леджери, шефът на европейската агенция за гранична защита "Фронтекс", казва в тази връзка, че големият поток от хора, който в момента влиза неконтролирано в Европа, поражда сериозни рискове за сигурността. Леджери уточнява, че е много трудно да се провери дали сирийските паспорти, с които влизат бежанците, са били издадени от официален държавен орган точно на тези хора.

Затова германската Служба за миграцията и бежанците възнамерява да поднови обстойните проверки на влизащите в страната сирийски бежанци. При една такава проверка подадените от тях данни се анализират и засичат с други налични информации. През последните месеци сирийците влизаха в Германия без подобни проверки. От тях се изискваше единствено да попълнят въпросник с лични данни.

Източник: Дойче веле

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес