Един уникален свят, застрашен от изчезване

1852
Един уникален свят, застрашен от изчезване
Снимка: Getty Images / Guliver

Амазония е на изчезване. Природните ѝ богатства привличат фирми за дърводобив, златотърсачи и наркокартели. Безогледното унищожаване на девствената природа и изтребването на коренните жители не вълнува почти никого.

Първият опит на германския журналист Томас Фишерман да установи контакт с коренните жители бил неуспешен. Войниците, разположени в региона заради новите изблици на насилия, отказали да го допуснат до резервата, в който живее народът на тенхаримите. Няколко дни по-късно той все пак успял да разговаря с един техен представител - млад воин на име Мадареюва. Тогава журналистът изобщо не предполагал, че тази негова среща ще постави началото на дългогодишно проучване с безброй пътувания до тропическите гори по поречието на река Амазонка, по време на които му се налагало да спи из горите заедно с коренните жители тенхарими и да се храни като тях с месо от маймуни.

Сензационна находка: Странни пришълки от Балканите

Странно деформирани черепи на жени от древността са били открити от археолозите в Бавария. Откритието представлява двойна сензация, вк...

Така се появила книгата "Последният властелин на гората", написана като разказ на младия Мадареюва. 21-годишният войн позволил на бившия бразилски кореспондент на вестник "Ди Цайт" да го придружава навсякъде и го представил на старейшините на племето.

Избиват коренните жители

В продължение на 4 години Томас Фишерман пътувал из региона по поречието на река Амазонка, за да се вижда с Мадареюва и хората от народа тенхарим. През това време той ставал свидетел на радикални промени - продължаващото нелегално изсичане на тропическите гори от големи земевладелци и фирми за дърводобив постоянно свива защитената територия на тенхаримите.

Навремето тази етническа група наброявала 10 хиляди души, а днес са останали само около 900 нейни представители. Ако унищожаването на тропическите гори продължи със същите темпове, до 10-15 години мястото, на което те живеят днес, ще бъде изцяло обезлесено, казва журналистът, а това ще отнеме жизненото пространство на тенхаримите.

"Светът няма никаква представа за това колко бързо изчезва Амазония", казва Томас Фишерман и добавя, че на много места в района се избиват цели племена от коренното население. Виновни за това са онези, които са заинтересовани от природните богатства на региона -  дървосекачи, златотърсачи, земевладелци и наркокартели. Съдбата на тези изчезващи народи е известна само на малцина и почти никой не се интересува от тях, казва авторът.

Случаят Скрипал: Ново престъпление в сметките на Русия?

Покушението срещу бившия двоен агент Скрипал във Великобритания може да предизвика международна криза. НАТО изразява сериозна загрижен...

Никой не се вълнува от тях и в Бразилия

Темата за коренното население на Амазония не интересува особено дори самата Бразилия, нито пък е тема за обществена дискусия в тази страна.

"Установих, че там има много малък интерес към темите, свързани с Амазония", казва авторът. Нерядко дори го питали защо въобще се интересува от този въпрос, понеже в Бразилия имало далеч по-вълнуващи региони.

Фишерман обаче е на друго мнение. Той твърди, че от коренното население може да се научат много неща – и най-вече - как днешните хора са длъжни да уважават природата. След 4 години и безброй срещи с представителите на застрашения от изчезване народ журналистът твърди, че за него е било голяма привилегия и чест да се потопи в културата на този народ - и на един свят, застрашен от изчезване.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com