Идва ли от Балканите ислямистка заплаха?

1776
Идва ли от Балканите ислямистка заплаха?

Според германското правителство, на Балканите все още има потенциална ислямистка заплаха. Берлин обаче не навлиза в подробности за броя на джихадистите, нито за парите за Босна и Косово, идващи от Персийския залив.

Федералното правителство не изключва "принципно потенциална заплаха от страна на единични извършители и отделни фракции от ислямистката сцена" в Босна и Херцеговина. Това гласи отговорът на федералното правителство на запитване от страна на фракцията на Лявата партия в Бундестага за ислямистката опасност, произхождаща от Балканите. В отговора на правителството се казва още, че между радикални ислямисти от Балканите и Германия съществуват единични контакти. Германското външно разузнаване (BND) обаче няма конкретни сведения за растяща ислямистка активност в балканската страна.

А парите от Персийския залив?

В Румъния става все по-зле

Румъния потъва в хаос, пише Петер Янку. В анализа му четем за олигарси, заговорнически теории, покушения срещу правовата държава. За ...

По този начин федералното правителство опровергава отчасти статия на "Берлинер Цайтунг" от ноември 2017 година, в която се твърди, че германското разузнаване концентрирало все повече вниманието си върху балканските страни и най-вече върху Босна и Херцеговина. Все пак има и поле за спекулации, тъй като конкретните отговори на запитването на парламентарната фракция на Лявата партия остават засекретени. Федералното правителство не пожела да се изкаже официално за евентуалните парични потоци, идващи от страните от Персийския залив. Същото важи и за изпращането на имами от Саудитска Арабия и Турция в Босна и Херцеговина.

"За разлика от BND, федералното правителство се опитва да омаловажи пред обществеността растящата ислямистка заплаха", смята външнополитическата експертка на Лявата партия Севим Дагделен. Според нея, растящият брой на склонни към насилие ислямисти на Балканите оказва силно влияние върху сигурността в Германия. "Освен това е абсолютно неприемливо, че правителството продължава да крие ролята на страните от Персийския залив, начело със Саудитска Арабия и Турция", казва Дагделен.

Няма информация за броя на бойците

"Подлежащи на особена защита" - така федералното правителство окачествява данните за броя на бойците в Босна и Херцеговина и Косово, които през последните години са се присъединили към джихадистки групировки. Според публикации в медиите, двете балкански държави са европейските страни, от които, съотнесено към населението им, са излезли най-много ислямистки бойци. Федералното правителство все пак дава и малко информация. То твърди, че бойците от балканските страни не се присъединяват само към т.нар. "Ислямска държава" и бившия фронт Ал Нусра. Около десет процента от тях воюват в редиците на различни групировки от Свободната сирийска армия. Освен това федералното правителство установява, че за Сирия и Ирак заминават най-вече ислямисти от салафистките села в Босна, чиито жители се ориентират по "ранноислямските обичаи и традиции".

Китайският експеримент: Тотален контрол над хората

Китай възнамерява да подложи гражданите си на тотален контрол. Да наказва лошите и да поощрява добрите. Така например който не посещав...

"Трябва да подсилим либералния ислям"

"Това е радикално отклонение от традиционния балкански ислям", казва експертът от австрийския институт за международна политика Вердан Джихич. "В Босна членовете на салафисткото движение излизат по улиците. Те са активни в културната сфера и имат собствени религиозни общности", споделя той.

Ясно е, че с помощта на Саудитска Арабия и други страни, салафитите на Балканите създават паралелна инфраструктура, която се противопоставя пряко на традиционните ислямски общности, убеден е Джихич. Неговата рецепта за справяне с проблема гласи: борба срещу бедността, истинска европейска перспектива за страните от Западните Балкани, засилване на либералната балканска интерпретация на исляма и не на последно място по-ефикасно сътрудничество между тайните служби.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com