Интернет на две скорости

41862
Интернет на две скорости

Федералната комисия по комуникациите (FCC) откри пътя за поставянето под съмнение на безпристрастността на глобалната мрежа и принципа, който гарантира справедливо третиране на всички участници в интернет.

Според най-разтревожените наблюдатели това се добавя към серията развития в последно време, които водят направо към унищожаване на мрежата. Френският вестник "Монд" представя подробно този черен сценарий, информира БГНЕС.

Приоритетни пътища

Новата регулаторна рамка, представена от FCC, няма да забрани (следователно ще разреши) на интернет доставчиците да предоставят "преференциален достъп" на интернет сайтове като Netflix и YouTube. Плащайки си, те ще се възползват от бърз път. Тези, които не искат или не могат да плащат, ще трябва да се задоволят с по-бавен дебит. Това ще създаде интернет на две скорости, което ще застраши иновациите.

FCC предвижда да въведе редица буфери, за да избегне злоупотребите. Тя ще забрани на операторите да блокират достъпа до сайтове. Ще въведе също твърда интернет скорост. Нивото й все още не е определено. Но със сигурност няма да бъде достатъчно високо за многобройно ползване. Накрая регулаторът ще наложи "търговски разумна" цена за достъпа до бързите пътища. Тя няма да бъде определена със закон, а ще се решава за всеки отделен случай от FCC по процедура, която все още не е известна.

Тези нови правила на играта ще бъдат в ущърб на интернет потребителя, чийто достъп до някои сайтове може да се влоши. Освен това видео услугите с абонамент и платформите за сваляне на видео игри може да бъдат принудени да увеличат цените си, за да компенсират комисионните, които плащат за FAI (Напълно автоматична инсталация).

Малките стартиращи компании също ще бъдат губещи. "Ако големите компании могат да плащат за по-голяма скорост на връзката или за по-малко време на латентност, в интернет вече няма да има справедливи правила на играта", казват група инвеститори от Силиконовата долина. Стартиращите компании, чиито услуги зависят от скоростта (игри, видеа, системи за плащане), със сигурност няма да могат да преодолеят този недостатък независимо от нивото им на иновации.

По-малко неограничени абонаменти

Друго развитие, което се подготвя в САЩ, е краят на неограничените абонаменти. Подобно на мобилните телефони ще бъде определен праг за потребление на данни. Ако той бъде надвишен, интернет потребителят ще трябва да плаща допълнително. Редица американски FAI вече тръгнаха в тази посока. Другите вече не се колебаят да обсъждат такава хипотеза, изтъквайки трайното повишаване на интернет трафика и следователно на разходите им.

Водещият американски кабелен оператор Comcast например е в експериментална фаза. В редица градове неговите абонати ще разполагат само с 300 GB на месец. Освен това те трябва да плащат по 10 долара за всеки потребени 50 GB. Нейният конкурент Time Warner Cable предлага лимит от 30 GB (и по 1 долар за всеки допълнителен гигабайт) в замяна на…намаление от 5 долара всеки месец.

"След 5 години Comcast би трябвало да предложи модел на плащане за използването на цялата й мрежа", прогнозира Дейвид Коен, вицепрезидент на компанията. "Но мнозинството клиенти няма да достига лимита", допълва той. Според кабинета Сандвин малко над 5% от американските интернет потребители използват над 300 гигабайта на месец. Но процентът вероятно ще продължи да расте, най-вече с развитието на онлайн видеата и повишаването на тяхното качество.

Консолидация и повишаване на цените

Това е втората гореща тема в момента за FCC – сливането на Comcast и Time Warner Cable, двата водещи американски кабелни оператора. Първият иска да купи втория за 45 милиарда долара. FCC трябва да даде зелена светлина за операцията, която ще създаде ултрадоминираща компания на пазара с достъп до интернет за над 4 на всеки 10 интернет потребители в САЩ и над 50% от клиентите, които използват много високо дебитен интернет.

В случай, че американските власти дадат зелена светлина, това сближаване може да създаде ново консолидационно движение в сектора. Charter Communication, четвъртата компания, която също искаше Time Warner Cable, трябва да бъде на първа линия. Cablevision, Cox, Verizon и AT&T, които вече искат да купят компанията за сателитна телевизия Direct TV, също моgat да реагираt.

Кабелните оператори, които осигуряват достъпа до кабелна телевизия и интернет на голяма част от американците, сигурно ще оправдаят този процес със значителните инвестиции, които трябва да реализират, за да модернизират мрежата си и да се справят с рязкото повишаване на трафика. Но това също така ще доведе до отслабване на вече твърде ограничената конкуренция.

"Голямото мнозинство от американците разполагат само с една или две възможности за висок дебит", отбелязва Сюзън Крауфорд, професор в Хавравдския университет. Било защото другите оператори не присъстват в града им, било защото не са свързани в жилищния си блок или къща. Крауфорд счита, че е много вероятно цената за абонамент, която вече е по-висока, да продължи да расте в бъдеще.

Google, бялата лястовица?

В този контекст част от интернет намери невероятен спасител – Google, същата компания, която беше критикувана за използването на лични данни на своите потребители. От 2011 г. търсачката създава мрежа от оптични кабели в редица американски градове. Смята се, че услугата е 100 пъти по-бърза, отколкото традиционния достъп чрез кабел при това на цена, която е предизвикателство за конкуренцията в САЩ – 70 долара на месец.

Общините ухажват Google да бъдат следващите в списъка. В редица градове като наскоро в Синсинати се създават групи за получаване на услугата. Компанията все още не разкрива истинските си намерения. Неотдавна тя съобщи, че ще предложи услугата си в нови области идната година. Но мнозина се съмняват, че тя има амбицията наистина да се конкурира с кабелните оператори на цялата територия на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com