''Най-смелото момиче на света''

19408
''Най-смелото момиче на света''
Снимка: Getty Images/Guliver

Малала е едва 11-годишна, когато за първи път клейми безстрашно талибаните. Четири години по-късно идва отмъщението - на път за училище Малала е простреляна в главата, но като по чудо оцелява. Ето нейната история:

16-годишната Малала Юсуфзай е вече носителка на всевъзможни отличия: наградата за мир на Пакистан, международната детска награда за мир, тя е Човек на годината, посланичка на съвестта на “Амнести Интернешънъл”, специална пратеничка на ООН по въпросите на образованието, носителка на наградата на името на Анна Политковская и една от номинираните за Нобеловата награда за мир, която ще бъде присъдена този петък.

Севернокорейският ад

Светът винаги е подозирал, че зад стените и решетките на севернокорейските затворнически лагери се случват потресаващи неща. Сега едн...

В родината си Пакистан Малала се прочува още на 11-годишна възраст. В своя блог за БиБиСи тя безстрашно клейми талибаните и се бори за правото на децата да посещават училище. Тъмнокосото момиче със забрадка и прям поглед става икона на борбата за достъп до образованието. За талибаните обаче тя се превръща в обект на нечовешка омраза.

Силата на едно дете

Преди една година - на 9 октомври 2012-та, на път за училище талибани я прострелват в главата. Следва спешна операция в Пешавар, след което момичето е откарано в специализирана клиника в Бирмингам. По цял свят се провеждат акции в знак на съпричастност и обич към малкото смело момиче. Пред британската клиника, където Малала претърпява няколко тежки операции, стотици се молят за здравето ѝ.

И действително: Малала оцелява - и то без каквито и да е трайни увреждания. Нейната история е история на себеотрицанието в името на висши цели и идеали. Това е историята на едно дете, което не изпитва страх дори пред лицето на смъртта.

Да те убият заради зестрата

През 1961 Индия официално забранява традицията със зестрата. Причината: заради нея все повече булки стават жертва на алчни женихи. Въп...

След като се възстановява от ужаса, преживян след атентата, младата активистка отново се посвещава на своята кауза. Точно на 16-ия си рожден ден, на 12 юли тази година, тя произнася реч пред Обединените нации: “Те си мислеха, че куршумите ще ни накарат да замлъкнем, но се провалиха. Терористите си мислеха, че могат да ме откажат от моите цели и амбиции. Мислеха си, че могат да ме убият, но всъщност убиха само слабостта, страха и безнадеждността. На тяхно място се родиха силата, смелостта и страстта”, каза младата пакистанка, която бившият британски премиер Гордън Браун неслучайно нарече “най-смелото момиче на света”.

"Искам да съм полезна"

Днес Малала живее със семейството си в Бирмингам, а наскоро даде и първото си интервю след атентата. Ето какво заяви тя пред БиБиСи: “Вярвам, че диалогът е най-добрият начин за уреждане на проблемите и за прекратяване на войната. А най-доброто средство за борба срещу терора и екстремизма е всъщност съвсем просто: да се образова следващото поколение”, заяви Малала. И добави, че талибаните се страхуват от силата на образованието.

Малала иска един ден да се завърне в Пакистан и - вече като политик - да въведе задължително образование. Независимо от всички трудности, независимо от заплахите за живота ѝ: “Знам за заплахите, които ми отправят, но ако не се върна в Пакистан, а само се надявам, че някой друг ще оправи нещата, нищо няма да се промени. Ние все чакаме някой друг да реши проблемите ни. Но след като виждам, че никой не прави нищо за образованието, че няма отопление, няма ток, че разрушават училища - не мога да стоя отстрани и да наблюдавам безучастно всичко това. Искам да се върна в родината си, за да свърша нещо полезно”.

Номадите на 21 век

Чужда страна, чужд език, чужди порядки: такъв е делникът на милиони хора по света. Става дума за всички онези, които напускат родината...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com