Правосъдието в Сърбия - блокирано

21974
Правосъдието в Сърбия - блокирано
Снимка: Thinkstock

В Сърбия човек не може и да се разведе - правосъдието е блокирано от стачка на адвокатите. Съдебната реформа там, както и в други страни в преход, е нагледен пример за това, че добрите намерения невинаги водят до успех.

Вече близо 3 месеца продължава стачката на адвокатите в Сърбия. А скорошен изход от ситуацията не се очертава. Настроенията между двата лагера са враждебни. От едната страна на барикадата е гилдията на адвокатите, която настоява за оставката на правосъдния министър Никола Селакович. Обвиняват го в некомпетентност. "Министърът на е в състояние да реши проблемите на съдебната реформа", казва президентът на адвокатската камара Драголюб Джорджевич, цитиран от швейцарските радио и телевизия SRF. Министърът пък твърди, че адвокатската гилдия цели да дестабилизира страната политически. Стачкуващите контрират, че става въпрос за тяхната независимост, която са решени да отстояват докрай.

От години Сърбия се опитва да реформира своята неефикасна и корумпирана съдебна система. Без видими резултати. Съдилищата на страната са задръстени с над 3 милиона нерешени дела - сериозна причина за притеснение, както констатира и Европейската комисия в последния си доклад за напредъка на страната-кандидатка за членство в ЕС. Нещата се изостриха допълнително, след като сръбското правителство повиши данъка върху техните такси с цели 40% и в допълнение на това назначи множество частни нотариуси, които вече ще извършват всички сделки за покупко-продажби на собственост, които досега бяха запазена територия за адвокатите.

"Така нотариусите получават монопол върху частните сделки с имоти, което е в нарушение на конституцията", твърди Джорджевич. На практика адвокатите в Сърбия губят една много доходна област - сделките с недвижими имоти. Очакваните загуби от това, както и от повишението на данъците върху таксите, са в основата на адвокатската стачка, блокирала цялата съдебна система в страната от септември насам. Оттогава правосъдието на Сърбия на практика е в кома: не се водят бракоразводни дела, престъпници остават неосъдени, длъжниците не се преследват, пише по този повод и германският "Зюддойче Цайтунг".

В бивша Югославия нямаше място за нотариуси. Продажбите на имоти или заверките на завещания се извършваха пред адвокат, а сделките просто се вписваха в съдебните регистри. От 1 септември т.г. в Сърбия отново работят нотариални кантори, които имат изключителното право да извършват сделки с недвижими имоти и да заверяват всякакви официални документи.

Срещу това скочиха адвокатите, които почувстваха, че губят важен монопол. Те имат и друго възражение: "От нотариалната реформа ще спечелят само онези юристи, които са близки до правителството и правосъдното министерство. Става въпрос за много пари, които ще си поделят малко на брой нотариуси и определени държавни служители", твърди пред мюнхенското издание шефът на белградската адвокатска камара Слободан Шошкич.

Според конституцията на страната, сръбското правосъдие е независимо. На практика обаче прокурорите се назначават и освобождават от парламента, а не по-малко политизираният Съдебен съвет решава съдбата на съдиите. Европейският съюз също критикува политическата зависимост на съдебната система, в която дори висшите магистрати са подложени на натиск. Новите нотариуси бяха подбрани от правосъдното министерство и определени лично от министър Селакович. През октомври оставката на 31 годишния министър беше поискана и от сръбската Служба за борба срещу корупцията.

Предишното сръбско правителство уволни 800 съдии по обвинение в непригодност. Експерти твърдят, че властите по този начин са си разчистили сметките с хора от съдебната система, които не са били привърженици на управлението. Една част от засегнатите от тази мярка по-късно отново се върнаха в съдебната система, други обаче бяха подменени с по-ниско квалифицирани техни колеги. "Преди реформата имахме 80% добре квалифицирани съдии и само около 1/5 - със съмнителна пригодност. Днес едва половината от съдиите са с добра квалификация. Оспорвана е и професионалната пригодност на голяма част от нотариусите", казва един от известните белградски адвокати пред "Зюддойче Цайтунг".

Докато в 80-милионна Германия работят общо 7 328 нотариуси, на седемте милиона жители в Сърбия се падат едва 93-ма нотариуси. Недостатъчният им брой, липсата на конкуренция и високите нотариални такси са гаранция за бързо забогатяване, четем по-нататък в тази публикация. Така например през септември един сръбски нотариус е заработил средно по 1 500 евро, доверява президентът на Нотариалната камара Миодраг Джуканович. По информация на адвокатската гилдия, която е обобщила данните от 12 съдебни окръга, само през октомври нотариусите в центъра на Белград са имали среден доход от около 55 хиляди евро след данъци - в една страна със среден месечен доход от около 350 евро.

Със стачката си представителите на адвокатската гилдия в Сърбия искат да принудят министъра на правосъдието да отнеме привилегиите на нотариусите и да отмени по-високите данъци върху адвокатските такси. Допълнително масло в огъня наля едно изявление на правосъдния министър, които обвини съдебните защитници, че стачката им пречи да бъде осъден един от най-известните сръбски олигарси Мирослав Мишкович. Спорът между правосъдното министерство и гилдията на адвокатите по всяка вероятност ще трябва да бъде решен от Конституционния съд. А дотогава планината от нерешени съдебни дела ще продължава да расте.

Източник: ДПА

СГС не подкрепя особено опитите за вътрешна реформа

В Софийски градски съд работят 550 съдии и съдебни служители и изпращането на писма и тиражирането на подписки чрез медиите влияе изк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com