"Съкровища" от клоаката на Каракас

2544
"Съкровища" от клоаката на Каракас
Снимка: БГНЕС

Много от тях нямат друг шанс. Десетки венецуелци в Каракас ровят всеки ден в мръсната тиня на Рио Гуаире - търсят ценни отпадъци, които да им донесат малко пари. За да могат в тежката криза все пак някак да преживеят.

Хорхе Муньос всеки ден търси скъпоценности в смрадливите води на Рио Гуаире. Заедно с брат си и двама приятели той се гмурка и търси парченца от скъпоценности, отмити случайно в отпадните води от луксозните бани в богаташкия квартал на Каракас. Тук хората ги наричат „иманярите от канализацията“. „Можеш да намериш тук всичко - злато, сребро, мед. Понякога намираме дори истински бижута“, разказва 22-годишният Хорхе. Той прекарва голяма част от деня в реката, отдалечена само на няколко километра от двореца Мирафлорес, официалната резиденция на президента Мадуро.

Хорхе и неговите колеги преравят с ръце килограми от мръсната тиня в реката. Откриват пластмасови торбички, автомобилни гуми и органични отпадъци, за които е по-добре човек да не знае от какво естество са. „Когато не вали дъжд, тук смърди до небесата. Гадно е, но това също е част от нашата работа“, разказва Хорхе. В речното корито идват да се ровят десетки, понякога и стотици венецуелци, а понякога дори и цели семейства, които иначе се ровят в кофите за смет, търсят хранителни отпадъци. Така те се опитват да оцелеят в безпримерната икономическа криза, съпътствана от недостиг на храни и хиперинфлация. През 2017 година инфлацията във Венецуела прехвърли границата от 2 000 процента.

За фермерите в ЕС ще има по-малко пари

След Брекзита в европейския бюджет ще зейне дупка от 14 млрд. евро. Еврокомисарят Гюнтер Йотингер възнамерява да преструктурира разходи...

Река или клоака

Рио Гуаире е най-голямата река в Каракас и разделя града на две части. В нея се стичат и голяма част от канализационните води на града. Практически всичко, което се излива от тоалетните, душовете и мивките на близо двата милиона жители на града, се оттича в Рио Гуаире. Реката е толкова мръсна, че прилича повече на обществена клоака. Всички правителства досега постоянно обещаваха да пречистят водите, но все още нищо не е направено. Хавиер Мюньос всеки ден идва тук с брат си Хорхе. Той казва, че край двореца Мирафлорес можело да се открие всичко. Най-често братята намират парченца от не особено скъпи бижута, понякога обаче имат и повече късмет.

Търговията със злато процъфтява

„Тази година намерихме три брачни халки от чисто злато“, казва Хавиер. Той е напуснал училище и не възнамерява скоро да се отказва от иманярството. „Когато работя тук една седмица печеля три пъти повече от официалната месечна средна заплата“, споделя той. През последните години венецуелската валута загуби много от стойността си. Само през първите седмици на 2018 година боливарът загуби 56 процента от стойността си в сравнение с долара. А за последните 12 месеца това са 99 процента. Човек може да предотврати загубата на цялото си имущество само ако инвестира в злато или долари, които в голяма степен остават незасегнати от валутните колебания. Търговията с долари се контролира от държавата. Затова златото си остава най-добрата инвестиция.

Кюрдите - в мелачката на чужди интереси

Кюрдите не могат да бъдат победени военно. И все пак те загубиха най-важната битка – тази за собствена държава. Макар че изпълни...

Лептоспироза, хепатит и други болести

Хавиер, Хорхе и другите „иманяри“ не срещат никакви трудности при продажбата на откритите в реката съкровища. „Ние изкупуваме злато и сребро във всякакви количества“, казва Педро Ортега, един от многото търговци на злато в Каракас. Той допълва, че пазарът е прегрят, защото много хора искат да се отърват от скъпоценностите си. От друга страна, всеки, който е спечелил пари, иска да се отърве колкото се може по-скоро от своите боливари.

От Рио Гуаире се носи смрад. По реката плуват всякакви отпадъци. По данни на инфектолозите във Венецуела, които изследват качеството на водите, Рио Гуаире е замърсена с бактерии, които могат да причинят лептоспироза, хепатит и други тежки заразни болести. Хорхе и Хавиер обаче твърдят, че никога досега не са се заразявали по време на работа. Единственият проблем бил, когато се порежат на някое парче стъкло или метал. „Минава доста време, докато раната заздравее. Но ние вече сме калени“, казва Хорхе, преди отново да се гмурне в смърдящите води на Рио Гуаире, за да открие още някое парченце метал, попаднало в отводните води от банята на някой съсед на президента Мадуро.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com